Hyppää sisältöön
Media

Ministerityöryhmä hyväksyi perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman sisällön

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2021 14.06
Tiedote

Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä hyväksyi perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman sisällön. Ohjelma kattaa vuodet 2020-2023.

Tämä järjestyksessä kolmas kansallinen toimintaohjelma keskittyy perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen seurantaan. Tavoitteena on tarjota tehokkaan perus- ja ihmisoikeuspolitiikan tueksi systemaattista tietoa siitä, miten oikeudet ovat toteutuneet.

Osana toimintaohjelmaa on kehitetty perus- ja ihmisoikeusindikaattorit, jotka tuovat uudenlaista, säännöllisesti päivitettävää tietoa oikeuksien toteutumisen seurantaan. Ne on tarkoitettu valtioneuvostolle pysyväksi työkaluksi.

Tietopohjaisen politiikan tekeminen on yksi pääministeri Sanna Marinin hallituksen lupauksista politiikan uudistamiseksi. Indikaattoreiden tuomalla ajantasaisella tilannekuvalla on keskeinen rooli tämän toteuttamisessa.

Perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelma on tarkoitus hyväksyä valtioneuvoston periaatepäätöksenä.

Ministerityöryhmä käsitteli myös nuorisorikollisuutta. Keskustelussa korostui tarvittavien ratkaisujen poikkihallinnollisuus, ennaltaehkäisevän työn ratkaiseva rooli sekä varhainen väkivaltaan puuttuminen.  

Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmän kokoonpano muuttui, kun tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen aloitti ryhmän jäsenenä puolustusministeri Antti Kaikkosen tilalla.

Lisätietoja:

valtiosihteeri Malin Brännkärr, p. 040 534 7727, [email protected]

ministeri Henrikssonin erityisavustaja Otto Andersson, p. 0295 150 121, [email protected]

ministerityöryhmän pääsihteeri Vava Lunabba, p. 0295 150 120, [email protected]

Perus- ja ihmisoikeusohjelma:
Anna Saarela, oikeusministeriö. p. 0295 150 106, [email protected]

 

Sivun alkuun