Hyppää sisältöön
Media

Ministerityöryhmä: ihmiskaupan vastaisen työn koordinaatio vakiinnutetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.3.2022 13.48
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johtama oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä käsitteli kokouksessaan ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman etenemistä ja linjasi työn koordinaation jatkosta valtioneuvostossa.

Toimintaohjelman toimeenpano etenee kokonaisuudessaan hyvin. Useita ihmiskauppaan liittyviä selvityksiä on toteutettu tai on parhaillaan työn alla. Koulutusta lisätään ja koulutusmateriaaleja valmistellaan laajasti eri toimijoille. Viranomaisten, kuten poliisin, työsuojelun, sekä sosiaali- ja terveysviranomaisten, työtä ihmiskaupan torjumiseksi kehitetään, ja yhteistyötä järjestöjen kanssa parannetaan. Myös lainmuutostarpeita arvioidaan.

Ministerityöryhmä linjasi valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaation vakiinnuttamisesta oikeusministeriöön. Syksyllä 2021 toteutetun selvityksen mukaan koordinaatiolle on olemassa selkeä tarve, ja koordinaatiorakenteen tulisi olla pysyvä. Myös toimintaohjelman toimeenpanotyö on käytännössä osoittanut, että koordinaatiolle on olemassa selkeä tarve, eikä se todennäköisesti tule vähenemään ainakaan lähitulevaisuudessa.

- Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulee pakolaismäärien kasvaessa todennäköisesti näkymään myös ihmiskaupan ja hyväksikäytön lisääntymisenä Euroopassa. On tärkeä paitsi panostaa akuutin tilanteen hoitoon, myös arvioida jo nyt, millaisia tehostettuja toimia Suomessa tarvitaan haavoittuvassa asemassa olevien Ukrainan pakolaisten hyväksikäytön torjumiseksi akuutin kriisin jälkeen, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Yhteistyötä Ukrainan tilanteen seuraamisessa ja toimenpiteiden arvioimisessa on tehty myös Itämeren maiden neuvostossa (Council of the Baltic Sea States, CBSS) ja asiaa on käsitelty myös EU:ssa kansallisten ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattorien ja ihmiskaupparaportoijien kesken (NREM-verkosto). Myös Suomessa viranomaiset ovat ryhtyneet toimenpiteisiin torjuakseen haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyväksikäyttöä.

Ihmiskaupan vastainen toimintaohjelma on yksi pääministeri Sanna Marinin hallituksen keskeisistä toimista ihmiskaupan torjumiseksi ja uhrien aseman parantamiseksi. Lisäksi se vastaa osaltaan Suomelle annettuihin kansainvälisiin suosituksiin puuttua ihmiskauppaan. Ihmiskaupan vastainen työ on poikkihallinnollinen kokonaisuus, jota viedään eteenpäin useiden ministeriöiden, viranomaisten ja järjestöjen yhteistoimintana.

Ministerityöryhmä keskusteli myös Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vaikutuksista Suomessa ja tutustui valmisteilla olevaan valtioneuvoston ajankohtaisselontekoon turvallisuusympäristön muutoksista. Valtioneuvoston selonteko on määrä antaa eduskunnalle huhtikuun alkupuolella.

Lisätietoja:
valtiosihteeri Mikaela Nylander, p. 0295 150 110, [email protected]
ministeri Henrikssonin erityisavustaja Otto Andersson, p. 0295 150 121, [email protected]
ministerityöryhmän pääsihteeri Vava Lunabba, p. 0295 150 120, [email protected]

Ihmiskaupan vastainen toimintaohjelma: 
valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Venla Roth, p. 0295 150011, [email protected]

Selvitys ihmiskaupan vastaisen työn koordinaatiosta valtioneuvostossa

Sivun alkuun