Hyppää sisältöön
Media

Ministerityöryhmä: sovittelun käyttöä vahvistetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 28.5.2020 13.02
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johtama oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä päätti käynnistää työn, jolla vahvistetaan sovittelun käyttöä. Tavoitteena on vähentää oikeudenkäyntien määrää ja parantaa ihmisten mahdollisuuksia osallistua omien konfliktiensa ratkaisemiseen. Sovittelua ei käytetä tilanteessa, jossa se saattaa uhata uhrin oikeusturvaa. Sovittelun käytön vahvistaminen on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa.

Sovittelujen määrä on ollut viime vuodet kasvussa, ja sovittelua käytetään yhä useammalla yhteiskunnan osa-alueella. Toimijoiden kenttä on kuitenkin hyvin hajanainen, eikä sovittelijoilla ole yhtenäistä ammattiin johtavaa koulutusta.

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, jonka tavoitteena on parantaa sovittelun laatua, laajentaa sen käyttöalaa ja etsiä ratkaisuja sovittelutyön parempaan koordinointiin. Työryhmä myös arvioi lainsäädännön kehittämistarpeita, digitaalisten ratkaisujen käyttöä sovittelussa sekä sovittelun käytön jatkamista lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä rikoksissa. Sovittelun koordinoinnin osalta työtä tukee Itä-Suomen yliopiston tutkimushanke. Työryhmän toimikausi päättyy 30. huhtikuuta 2023.

Oikeusministeriö on myös käynnistänyt hankkeen sen selvittämiseksi, olisiko rikos- ja eräiden riita-asioiden sovittelun ohjaus ja valvonta siirrettävissä sosiaali- ja terveysministeriöstä oikeusministeriöön. Hankkeen ohjausryhmä on tilannut Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta asiasta selvityksen, joka julkaistaan kesäkuussa. Ohjausryhmä tekee esityksen tarvittavista jatkotoimista 30.11.2020 mennessä.

Lisätietoja:

Valtiosihteeri Malin Brännkärr, puh. 040 534 7727, [email protected]

Ministeri Henrikssonin erityisavustaja Otto Andersson, puh. 0295 150 121, [email protected]

Ministerityöryhmän pääsihteeri Venla Salmi, puh. 0295 150 064, [email protected]

Sovittelun vahvistaminen:
Kehittämisneuvos Aarne Kinnunen, oikeusministeriö, puh. 0295 150580, [email protected]

Sovittelua edistävä työryhmä 

Rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelun siirtäminen STM:n hallinnonalalta OM:n hallinnonalalle 

Sivun alkuun