Hyppää sisältöön
Media

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma toteutui hyvin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.3.2023 13.23
Tiedote

Useimmat naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman toimenpiteet on jo toteutettu ja loputkin hankkeet valmistuvat tämän vuoden aikana. Ohjelman puitteissa on koulutettu suuri määrä viranomaisia ja ammattilaisia sekä lisätty tietoisuutta esimerkiksi kunniaan liittyvästä väkivallasta ja digitaalisesta väkivallasta.

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma 2020–2023 sisälsi yhteensä 32 toimenpidettä, joista monet pyrkivät puuttumaan kunniaan liittyvään ja digitaaliseen väkivaltaan. Torjuntaohjelmassa oli myös väkivallan tekijöihin liittyviä toimenpiteitä sekä useita kirjauksia väkivallan ehkäisyn rakenteista ja koordinaatiosta. Kaiken kaikkiaan ohjelmassa painotettiin naisiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyä, tietoisuuden lisäämistä sekä erityisesti esitutkinta- ja oikeusviranomaisten osaamisen parantamista.

Torjuntaohjelma oli yksi Sanna Marinin hallitusohjelman keskeisistä toimista naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Ohjelma valmisteltiin poikkihallinnollisessa työryhmässä ja julkaistiin lokakuussa 2020. Ohjelman toimeenpanoon oli käytettävissä vuosittain 400 000 euroa.

Torjuntaohjelma sisälsi uusia näkökulmia ja avauksia

Oikeusministeriö toteutti syksyllä 2021 kampanjan, jolla pyrittiin puuttumaan nuoriin naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään korostamalla sivustakatsojien roolia. Tämän vuoden alussa toteutettiin kampanja, jolla viestittiin kansalaisille uuden seksuaalirikoslainsäädännön muutoksista. Yhdessä hankkeessa kannustettiin suomalaisia pelistudioita moninaistamaan pelien sukupuolirooleja ja maailmankuvaa. Myös muita tietoisuuden lisäämiseen tähtääviä toimenpiteitä toteutettiin.

Toinen torjuntaohjelman iso kokonaisuus oli viranomaisten ja ammattihenkilöstön kouluttaminen naisiin kohdistuvan väkivallan tunnistamisesta, sen eri muodoista ja huomioimisesta esimerkiksi rikosprosessissa ja Rikosseuraamuslaitoksen työssä. Tämä lisää naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntatyön tehokkuutta ja vaikuttavuutta.

Ohjelmaan sisältyi myös useita tutkimuksia, esimerkiksi laaja selvitys tapahtumaketjuista naisiin kohdistuvien parisuhdetappojen taustalla.

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman vaikuttavuudesta teetetään nyt julkaistun loppuraportin lisäksi ulkopuolinen arviointi syksyllä.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Elina Ruuskanen, p. 0295 150 418, [email protected].

Torjuntaohjelman loppuraportti
 

Sivun alkuun