Hyppää sisältöön
Media

Oikeudenkäyntikuluriskiä halutaan pienentää

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2022 14.01
Tiedote

Hallitus esittää oikeudenkäyntikulujen korvaamista riita-asioissa koskevan lainsäädännön muuttamista. Tavoitteena on pienentää oikeudenkäyntikuluriskiä ja parantaa oikeuden saatavuutta riita-asioissa. Lisäksi oikeusministeriössä selvitetään mahdollisuutta luoda kevennetty oikeudenkäynti pienimmille riita-asioille.

Esitys on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa, jossa on asetettu tavoitteeksi oikeusturvan saatavuus taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Taustalla on se, että korkeat oikeudenkäyntikulut voivat vaikuttaa etenkin yksityishenkilöiden ja pienten yritysten mahdollisuuksiin viedä riitansa tuomioistuimeen. 

Esityksen mukaan tuomioistuimet voisivat jatkossa nykyistä lievemmin edellytyksin kohtuullistaa omasta aloitteestaan oikeudenkäyntikuluja, jotka riita-asian häviäjä velvoitetaan korvaamaan voittajalle. Tämä voisi pienentää oikeudenkäyntiin liittyvää taloudellista riskiä ja helpottaa häviäjän asemaa.

Nyt annetun lakimuutosesityksen lisäksi oikeusministeriössä selvitetään, olisiko pienimmille riita-asioille mahdollista luoda kevennetty oikeudenkäyntimenettely. Tällainen menettely voisi tehdä pienten riitojen tuomioistuinkäsittelystä asianosaisille nykyistä halvemman. Oikeusministeriössä on tekeillä asiasta arviomuistio, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä. 

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Jukka Siro, p. 0295 150 021, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun