Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Oikeusministeri Häkkänen esittää tuomioistuinviraston perustamista

Oikeusministeriö
6.10.2017 12.26
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen aikoo esittää, että Suomeen perustettaisiin tuomioistuinvirasto. Tuomioistuinviraston tehtävä olisi tukea tuomioistuimia niiden ydintehtävän toteuttamisessa ja varmistaa riippumattomuutta. Häkkänen kertoi asiasta tänään Lakimiespäivässä Helsingissä.

- Mielestäni on tullut aika saada tuomioistuinvirasto myös Suomeen. Viraston perustaminen edistäisi tuomioistuinten hallintotehtävien tehokasta ja tuloksellista hoitamista sekä vahvistaa näin tuomioistuinten lainkäyttötoiminnan korkeaa laatua ja oikeusvarmuutta. Viraston perustaminen vastaisi myös modernin oikeusvaltion vaatimuksia korostamalla tuomioistuinten riippumatonta asemaa, Häkkänen sanoi puheessaan.

Tällä hetkellä tuomioistuinten keskushallintotehtäviä hoidetaan oikeusministeriössä.

Häkkänen kertoi, että oikeusministeriö asettaa syksyn kuluessa hankkeen tuomioistuinviraston perustamiseksi. Virasto voisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 loppupuolella tai vuonna 2020.

- Vaihtoehdot viraston sijoituspaikaksi selvitetään valtion toimintojen alueellistamista koskevan lainsäädännön mukaisesti, Häkkänen korosti.

Puheessaan Häkkänen nosti esille myös lautamiesjärjestelmän vaikutukset tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuteen ja sitä kohtaan tunnettuun luottamukseen. Hän kertoi aikovansa pyytää oikeusministeriön virkamiehiä arvioimaan lautamiesjärjestelmän tulevaisuutta.

- Lautamiesten käsiteltäväksi ohjautuu varsin vakavia ja vaikeita rikosasioita. Tuomioistuinten asiantuntijajäsenistä poiketen heillä ei ole erityisasiantuntemusta käsittelemäänsä asiaan.

Oikeusvaltioperiaatetta kunnioitettava

Oikeusministeri Häkkänen esitti puheessa myös huolensa siitä, että EU-maissa on ilmennyt lipsumista oikeusvaltioperiaatteesta.

- Suomi on toiminut aloitteellisesti oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen varmistamiseksi ja tukee komissiota sen toimissa niin EU:n oikeuden noudattamisen valvojana kuin oikeusvaltioperiaatteen turvaajana.

Häkkänen piti erittäin tärkeänä, että Suomi jatkaa oikeusvaltioperiaatteen vankkumatonta puolustamista Euroopan unionissa kansalaisten oikeusturvan, perusoikeuksien ja eurooppalaisen arvomaailman suojaamiseksi.

Lisätiedot: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

Koko puhe

Antti Häkkänen
Sivun alkuun