Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Häkkänen ja Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions keskustelivat transatlanttisista suhteista ja hybridivaikuttamisen uhista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2018 18.59
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen tapasi tänään Washingtonin vierailullaan Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessionsin. Keskustelussa nousivat esiin erityisesti USA-EU -suhteiden tulevaisuus, hybridivaikuttaminen ja vaalien turvallisuus sekä terrorismin vastainen työ.

- Transatlanttisten suhteiden merkitys on kasvanut jatkuvasti niin talouden kuin turvallisuuden osalla. USA-EU -yhteistyötä tarvitaan maailmassa enemmän kuin pitkiin aikoihin. Demokratian, terveen markkinatalouden ja ihmisoikeuksien puolustusrintaman täytyy säilyä yhtenäisenä. Euroopan ja Yhdysvaltojen vahva yhteistyö erityisesti terrorismin torjumisessa ja uudenlaisten hybridiuhkien torjunnassa on äärimmäisen tärkeätä. Tämän transatlanttisen turvallisuusyhteistyön vahvistaminen tulee olemaan yksi tärkeä teema Suomen agendalla vuonna 2019 EU:n puheenjohtajana, Häkkänen totesi tapaamisen jälkeen.

- Totesimme, että hybridivaikuttaminen ja erityisesti vaalivaikuttaminen ovat demokraattisen järjestelmän suuria uhkia ympäri maailmaa. Jokainen valtio on nykyisin hybridivaikuttamisen riskikohde. Suomessa oleva hybridiosaamiskeskus pyrkii parantamaan yhteistä varautumista hybridiuhkiin, Häkkänen sanoi.

- Uudenlaisiin uhkiin tarvitaan myös uudenlaisia vastakeinoja. Ajantasainen tiedustelulainsäädäntö on äärimmäisen tärkeä osa turvallisuusviranomaisten keinovalikoimaa. Tiedustelulainsäädännössä tulee huolehtia tasapainosta turvallisuusviranomaisten toimivaltuuksien ja perusoikeuksien toteuttamisen.

- Meillä on laaja-alaiset ja hyvät suhteet Yhdysvaltoihin. Tämä tuli keskustelussa esille ja Suomen osaamista arvostetaan. Keskustelussa korostui oikeusvaltion merkitys yhteiskuntien kehittymisen ja talouskasvun perustana, ministeri Häkkänen sanoi. 

Ministeri Häkkänen tapaa matkallaan vielä kongressiedustajia ja kansalaisjärjestöjen edustajia, tutustuu maan oikeusapujärjestelmään ja pitää puheen Maailmanpankin tilaisuudessa, jossa teemana on teknologian ja tekoälyn tuomat mahdollisuuden kansalaisten osallistamiseen. 

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. +358 2951 50131, erityisavustaja Tapani Mäkinen, puh. +358 2951 60209

Sivun alkuun