Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Häkkänen: Tekoälykehitys tarvitsee eurooppalaista lähestymistapaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.2.2019 13.29
Tiedote

Tekoälyn avulla voidaan edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia saada asiansa käsitellyksi oikeudessa sekä mahdollistaa yhteiskunnan kehittymistä demokraattisemmaksi ja entistä enemmän osallisuuteen kannustavaksi.

Eurooppalainen lähestymistapa digitalisaatioon ja tekoälyyn perustuu ydinarvoihimme demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltioperiaatteeseen, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen kansainvälisessä tekoälyaiheisessa asiantuntijakonferenssissa Finlandia-talolla Helsingissä.

Tekoälyn avulla on mahdollista parantaa oikeudenhoitoa, mutta myös riskit tulee tiedostaa. Digitalisaatiokehityksessä on varmistettava toiminnan läpinäkyvyys, ja tässä läheinen yhteistyö yksityisen ja julkisen sektorin välillä on tärkeää. Myös itsesääntelylle on tarvetta.

- Eurooppa on jo nyt asettanut maailmanlaajuisesti standardit yksityisyydensuojan ja tietosuojan alueella. Puheenjohtajakaudella haluamme herätellä keskustelun siitä, mitä mahdollisuuksia ja haasteita tekoälysovellusten kehityksestä ja käyttöönotosta seuraa. Oikeusvaltioperiaatetta noudattavan järjestelmän tärkeys korostuu aikana, jolloin yhteiset arvot Euroopassa ovat laajalti haastettuina, ministeri Häkkänen toteaa. 

Ulkoministeriö ja oikeusministeriö järjestävät yhteistyössä Euroopan neuvoston kanssa Helsingissä 26.-27.2. korkean tason asiantuntijakonferenssin tekoälyn vaikutuksista ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumiselle. Konferenssi järjestetään Finlandia-talolla ja se on osa toukokuuhun 2019 asti kestävää Suomen puheenjohtajakautta Euroopan neuvostossa.

Lisätietoja:
Erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

Lisätietoa tapahtumasta

Sivun alkuun