Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Perusoikeudet ovat EU-oikeuden ytimessä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.11.2019 11.04
Tiedote

Demokratia, oikeusvaltioperiaate ja perusoikeudet, ovat jalusta, jonka kaikki osat linkittyvät ja vahvistavat toisiaan. Jos yksi osa puuttuu, koko jalusta hajoaa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi tänään EU:n perusoikeuskirjan 10-vuotisjuhlatilaisuudessa Brysselissä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun jokaisen EU-kansalaisen perusoikeudet turvaavasta perusoikeuskirjasta tuli oikeudellisesti sitova. Sen perustana ovat ihmisarvon, vapauden, yhdenvertaisuuden ja yhteisvastuullisuuden jakamattomat ja yleismaailmalliset arvot. Perusoikeudet ovat keskeisessä osassa myös Suomen puheenjohtajakauden ohjelmaa.

- Perusoikeuksien edistämisen ja suojaamisen tärkeys korostuvat etenkin myrskyisinä aikoina. Tällä hetkellä esimerkiksi kohtaamme uusia haasteita, kuten verkossa yhä enemmän esiintyvää vihapuhetta. Sananvapaus on yksi demokraattisen yhteiskunnan perusedellytyksistä. Vihapuhe kuitenkin estää oikeuksien täysimääräistä toteutumista, eikä sananvapaus oikeuta vihapuhetta. Päinvastoin, se voi jopa rajoittaa tiedonsaantia ja syrjimättömyyden periaatetta, Henriksson sanoi. 

 - Vaikka tietoisuus EU:n perusoikeuskirjasta lisääntyy koko ajan, on Euroopassa edelleen paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan edes kuulleet siitä. Siksi meidän kaikkien on tehtävä vielä enemmän, jotta perusoikeuskirjassa vahvistetut oikeudet toteutuvat täysimääräisesti. Peruskirjan aktiivisella käytöllä kussakin jäsenmaassa on tässä ratkaiseva merkitys, Henriksson sanoi.

Yhdessä Euroopan komission ja EU:n perusoikeusviraston kanssa järjestetty tilaisuus on osa Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa. Juhlakonferenssissa keskusteltiin erityisesti siitä, mitä viranomaiset, kansalaisjärjestöt ja oikeuksien puolustajat voisivat tehdä, jotta perusoikeuskirjasta tulisi kiinteä osa arkeamme.

- Odotan innokkaasti yhteystyötä uuden komission kanssa perusoikeuksien edistämisessä. Suomi aikoo jatkaa työtä peruskirjan täytäntöönpanon edistämiseksi myös EU-puheenjohtajuuskauden jälkeen. Yhdessä voimme edistää sitä, että perusoikeudet toteutuvat kaikkialla EU:ssa, Henriksson päätti.

Lisätietoja: erityisavustaja Lisa Palm, puh. 0295 150 069, [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun