Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeriön hanke vahvistaa lasten ja nuorten osallistumista päätöksentekoon

oikeusministeriösosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 9.4.2021 12.37
Tiedote

Oikeusministeriö on käynnistänyt kaksivuotisen Lasten ja nuorten ääni Euroopassa -hankkeen tukemaan lasten ja nuorten osallistumista päätöksentekoon kansallisella tasolla. Hankkeessa kehitetään menetelmiä, kootaan hyviä käytäntöjä ja tuotetaan koulutusmateriaalia sekä tarjotaan viranomaisille koulutusta lasten ja nuorten osallistumisesta.

Hanke on jatkoa vuosina 2019-2020 toteutetulle lasten ja nuorten osallistumisoikeuksien arvioinnille, ja se toteutetaan yhteistyössä lapsiasiavaltuutetun toimiston sekä osana kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa sosiaali- ja terveysministeriön ja valtioneuvoston kanslian kanssa.

Hanke nojautuu muun muassa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen ja perustuslakiin, jotka velvoittavat viranomaisia vahvistamaan ja tukemaan lasten ja nuorten osallisuutta.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on sitoutunut edistämään lasten ja nuorten osallisuutta. Lasten ja nuorten ääni Euroopassa -hanke tukee kansallisen demokratiaohjelman, kansallisen lapsistrategian sekä valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman toimeenpanoa. 

Hanke on osa Euroopan neuvoston koordinoimaa CP4Europe-hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin REC-ohjelmasta (Rights, Equality and Citizenship). Euroopan neuvoston ja Suomen lisäksi yhteiseurooppalaiseen hankkeeseen osallistuvat Tšekki, Slovenia, Portugali ja Islanti.

Lisätiedot: erityisasiantuntija Liisa Männistö, p. 0295 150 231, [email protected] 

Lasten ja nuorten ääni Euroopassa -hanke oikeusministeriön verkkosivuilla

CP4Europe-hanke Euroopan neuvoston verkkosivuilla

Kansallinen demokratiaohjelma 2025 oikeusministeriön verkkosivuilla

Oikeusministeriön julkaisu: ”Kuullaan, mutta ei kuunnella” – Lasten osallistumisoikeudet Suomessa

Sivun alkuun