Hyppää sisältöön
Media

Perusoikeudet, oikeusvaltioperiaate ja demokratia esillä Helsingissä 10.–11. syyskuuta

oikeusministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.9.2019 15.48
Tiedote

Euroopan unioni perustuu yhteisille arvoille, jotka takaavat sekä toimivan yhteistyön että valtioiden kestävän toiminnan edellytykset. Näiden arvojen toteutumista ei voida kuitenkaan pitää itsestäänselvyytenä. Oikeusministeriö ja valtioneuvoston kanslia järjestävät ensi viikolla konferenssin, jossa keskustellaan, miten EU:n perusarvoja, perusoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa, voidaan vahvistaa.

Konferenssissa 10.–11. syyskuuta keskustellaan demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien välisestä suhteesta sekä siitä, miten voimme turvata yhteiskuntiemme kestävyyden muutoksessa. Tilaisuus on osa Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa.

Kaksipäiväisessä konferenssissa etsitään vastauksia muun muassa siihen, millainen vaikutus disinformaatiolla on demokratian toimivuuteen, millaisia keinoja EU:lla on oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen edistämiseksi sekä miten onnistumme rakentamaan osallistavia yhteiskuntia, joissa kaikki saavat äänensä kuuluviin.

- Kansainvälinen toimintaympäristö on muuttunut entistä vaikeammin ennakoitavaksi, mikä haastaa niin EU:ta kuin sen jäsenvaltioitakin. On vaarana, että perusoikeuksien toteutumiseen, demokratian toimivuuteen ja oikeusvaltioon liittyvät ongelmat voivat alkaa horjuttaa yhteiskuntiemme perusteita. EU:n voima on sen yhtenäisyydessä. Siksi tarvitsemme yhteistä keskustelua ja keinoja vahvistaa yhteiskuntiemme arvopohjaa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Konferenssipäivät avaavat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen. Pääpuhujina ovat EU:n oikeus-, kuluttaja- ja tasa-arvoasioiden komissaari Věra Jourová, Euroopan komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans sekä Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) johtaja Michael O’Flaherty.

- Oikeusvaltioperiaatteen ja EU:n yhteisten arvojen noudattaminen ovat edellytys EU:n menestymiselle. Puheenjohtajamaana Suomi on sitoutunut kehittämään jäsenmaiden välistä vuoropuhelua oikeusvaltioasioissa. Olemme kaikki sitoutuneet yhteisiin arvoihin, kuten demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Niiden toteutuminen edellyttää jatkuvaa työtä, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo.

Oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen on yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeisistä teemoista. Yhteiset arvot ovat vahvasti esillä myös EU:n tulevien vuosien strategisessa agendassa.

Lisätiedot:

oikeusministerin valtiosihteeri Malin Brännkärr, puh. 040 534 7727, [email protected],

neuvotteleva virkamies Kaisa Tiusanen, oikeusministeriö, puh. 0295 150 169, [email protected],

eurooppaministerin erityisavustaja Matti Niemi, puh. 045 679 1717, [email protected]

EU-erityisasiantuntija Henriikka Leppo, valtioneuvoston kanslia, puh. 0295 160 023, [email protected]

https://eu2019.fi/tapahtumat/2019-09-09/oikeusvaltio-ja-perusoikeudet-konferenssi

EU2019FI taustoitus: Oikeusperiaatteen vahvistaminen 

EU2019FI taustoitus: Perusoikeusien vahvistaminen EU:ssa 

Sivun alkuun