Hyppää sisältöön
Media

Positiivinen luottotietorekisteri avuksi ylivelkaantumisen torjunnassa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.7.2022 10.47
Tiedote

Positiivinen luottotietorekisteri tulee käyttöön keväästä 2024 alkaen. Rekisteri tarjoaa tehokkaan keinon luottokelpoisuuden arviointiin ja kansalaisten oman talouden hallintaan. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa. Tasavallan presidentti vahvisti lain tänään.

- Olen erittäin tyytyväinen, että tämä merkittävä uudistus on tulossa maaliin. Positiivisella luottotietorekisterillä on jatkossa tärkeä rooli ylivelkaantumisen torjumisessa, joka on yksi tämän hallituksen keskeisistä tavoitteista, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Positiiviseen luottotietorekisteriin tallennetaan kattavasti tietoja luonnollisten henkilöiden ottamista luotoista sekä tulotietojärjestelmään sisältyviä tietoja tuloista. Luotonantajat voivat näin helpommin ja luotettavammin arvioida lainanhakijan kykyä maksaa luotto takaisin. Laissa on myös huomioitu tarve varmistaa rekisterin vahva tietosuoja. Luotonantaja saa rekisteristä ainoastaan ne tiedot, jotka ovat tarpeellisia luotonannossa.

Rekisteriin tallennetaan myös tiedot luottoihin liittyvistä yli 60 päivää pitkistä luoton maksuviiveistä. Tieto maksuviiveestä poistuu rekisteristä kuitenkin, kun maksu on hoidettu. 

Rekisteri auttaa myös omassa taloudenhallinnassa

Rekisteröidyt luonnolliset henkilöt saavat itseään koskevat tiedot kootusti rekisteristä sähköisen asiointipalvelun kautta. Tämä parantaa kansalaisten mahdollisuuksia hallita omaa talouttaan. Rekisteriin voi myös tehdä maksutta vapaaehtoisen luottokieltomerkinnän.

Positiivisen luottotietorekisterin rekisterinpitäjänä toimii Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. Positiivista luottotietorekisteriä koskeva laki tulee voimaan 1.8.2022. Rekisteri otetaan kuitenkin käyttöön myöhemmin vaiheittain. Keväällä 2024 rekisterissä ovat kuluttajaluotot, ja keväällä 2026 rekisteriin tulevat mukaan luonnolliselle henkilölle elinkeinotoimintaa varten myönnettävät luotot.

Lisätietoja:
erityisavustaja Oscar Byman, p. 0295 161 176, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Virpi Koivu, p. 0295 150 071, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun