Hyppää sisältöön
Media

Positiivisella luottotietorekisterillä torjutaan ylivelkaantumista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.2.2022 16.01
Tiedote

Hallitus esittää positiivisen luottotietorekisterin perustamista. Rekisterin tarkoituksena on torjua ylivelkaantumista tarjoamalla tehokkaan keinon luottokelpoisuuden arviointiin ja kansalaisten oman talouden hallintaan. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Esityksen mukaan positiiviseen luottotietorekisteriin on tarkoitus tallentaa kattavasti tietoja luonnollisten henkilöiden ottamista luotoista. Lisäksi rekisteriin tallennetaan eräät tulotietojärjestelmään sisältyvät tiedot henkilön tuloista.

Rekisteriin tallennetaan myös tiedot luottoihin liittyvistä yli 60 päivää pitkistä maksuviiveistä. Tieto maksuviiveestä poistuu rekisteristä kuitenkin, kun maksu on hoidettu. 

- Positiivisen luottotietorekisterin avulla luotonantajan on mahdollista saada parempi kuva lainanhakijan veloista sekä tiedot tämän tuloista. Näin luotonantajat voivat nykyistä helpommin ja luotettavammin arvioida lainanhakijan kykyä maksaa luotto takaisin. Tämä on keskeinen keino torjua ylivelkaantumista. Myös rekisterin vahvan tietosuojan varmistaminen on ollut uudistuksessa keskeistä, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Luotonantajille tulee velvollisuus ilmoittaa tiedot luotoista rekisteriin. Ilmoitusvelvollisuus koskee laajasti luotonantajia, muun muassa luottolaitoksia sekä luotonantaja- ja vertaislainanvälittäjärekisteriin rekisteröitäviä toimijoita. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös suurta osaa Suomessa toimivista ulkomaisista luotonantajista. Luotonantaja saa rekisteristä ainoastaan ne tiedot, jotka ovat tarpeellisia luotonannossa.

Rekisteröidyt luonnolliset henkilöt puolestaan saavat itseään koskevat tiedot kootusti rekisteristä sähköisen asiointipalvelun kautta. Tällä halutaan parantaa kansalaisten mahdollisuuksia hallita omaa talouttaan. Luonnollinen henkilö voisi myös tehdä rekisteriin vapaaehtoisen luottokieltomerkinnän maksutta.

Rekisterinpitäjäksi esitetään Verohallinnon Tulorekisteriyksikköä. 

Positiivista luottotietorekisteriä koskevan lain on määrä tulla voimaan elokuun alussa, mutta rekisteri on tarkoitus ottaa käyttöön vaiheittain rekisterin teknisen monimutkaisuuden takia. Keväällä 2024 rekisteri on tarkoitus ottaa käyttöön kuluttajaluottojen osalta, ja keväällä 2026 rekisteriin tulevat mukaan luonnolliselle henkilölle elinkeinotoimintaa varten myönnettävät luotot.

Lisätietoja:
erityisavustaja Anita Westerholm, p. 0295 150 051, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Virpi Koivu, p. 0295 150 071, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun