Hyppää sisältöön
Media

Positiivisen luottotietorekisterin kattavuutta parannetaan – työryhmä asetettu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2024 11.58
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella muutoksia positiivisesta luottotietorekisteristä annettuun lakiin. Lainmuutoksilla on tarkoitus mahdollistaa se, että huoneistotietojärjestelmästä siirrettäisiin positiiviseen luottotietorekisteriin taloyhtiölainojen osakaskohtaisia velkaosuuksia koskevat tiedot, jotka ovat välttämättömiä yksityishenkilön luottokelpoisuuden arviointia varten.

Asumiseen liittyvät lainat muodostavat merkittävän osuuden kotitalouksien veloista. Työryhmän valmistelemilla muutoksilla pyritään varmistamaan, että positiivinen luottotietorekisteri on tietosisällöltään riittävä ja asianmukainen yksityishenkilön luottokelpoisuuden arvioimiseksi. Nämä tiedot ovat välttämättömiä myös rahoitusmarkkinoiden seurannan ja valvonnan kannalta.

Positiiviseen luottotietorekisteriin kerätään tietoja yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista ja luodaan siten ajantasainen kuva henkilön todellisesta maksukyvystä ja luottokelpoisuudesta. Se otetaan käyttöön 1.4.2024. Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri, johon kerätään muun muassa tiedot osakehuoneistojen omistuksista ja taloyhtiön nostamista luotoista.

Työryhmän puheenjohtajana toimii lainsäädäntöneuvos Virpi Koivu oikeusministeriöstä. Lisäksi työryhmässä ovat edustettuina valtiovarainministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Verohallinnon tulorekisteriyksikkö ja Maanmittauslaitos. Työryhmän toimikausi kestää vuoden 2025 loppuun.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Virpi Koivu, p. 0295 150 071, [email protected]

Lisätietoa positiivisesta luottotietorekisteristä Verohallinnon verkkosivuilla

Sivun alkuun