Hyppää sisältöön
Media

Saamelaiskäräjälain muutoksen valmistelu käynnistyy

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.11.2020 12.06
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut toimikunnan valmistelemaan saamelaiskäräjälain muutoksia. Saamelaiskäräjistä annetun lain säännökset ovat osittain vanhentuneita, ja säännösten toimivuudessa on havaittu ongelmia.

- Olen iloinen, että saamelaiskäräjälain muutosta valmistelevan toimikunnan työ pääsee nyt käyntiin. Alkuperäiskansa saamelaisten oikeuksien turvaaminen edellyttää, että saamelaisten itsehallintoelintä koskevat säännöt ovat ajan tasalla. Nyt on korkea aika saada muutoksia aikaan, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Muutostyön perustana ovat perusoikeudet ja muut perustuslain asettamat velvoitteet, Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeussopimukset, YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistus sekä muu oikeuden ja kansainvälisen oikeuden kehitys sekä viimeaikaiset ratkaisut. 

Toimikuntaan kuuluvat edustajat hallituspuolueista ja saamelaiskäräjistä ja sen puheenjohtajana toimii oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Toimikunnan toimikausi on 1.12.2020 - 15.5.2021.

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan hallitus kunnioittaa ja edistää kaikkien saamelaisten ja saamelaisryhmien kielellisten ja kulttuuristen oikeuksien toteutumista ottaen huomioon kansainväliset sopimukset.

Lisätietoja: 
Osastopäällikkö Johanna Suurpää, puh. +358 295150534, [email protected]
Valtiosihteeri Malin Brännkärr, puh. +358 40 534 7727, [email protected]
Ministerin erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. +358 50 306 3990, [email protected]

Sivun alkuun