Hyppää sisältöön
Media

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistetään osana Suomen EU-puheenjohtajuutta

oikeusministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.9.2019 14.26
Tiedote

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat teemana oikeusministeriön ja Euroopan komission järjestämässä korkean tason konferenssissa 23.–24. syyskuuta Brysselissä.

Konferenssin tarkoituksena on arvioida Euroopan komission seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin liittyvän toimenpidekokonaisuuden List of Actions to Advance LGBTI Equality toteutumista. Tilaisuuden toivotaan myös pohjustavan uuden komission yhdenvertaisuustyötä uusilla näkökulmilla sekä sitouttavan jäsenvaltioita yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Euroopan komissio julkaisee tilaisuudessa syrjintää koskevan Eurobarometri-tutkimuksensa tulokset. Tutkimustuloksista käy ilmi, miten asenteet ovat muuttuneet eri jäsenmaissa vuodesta 2015. Kokonaisuudessaan tulokset ovat parantuneet EU-tasolla. Esimerkiksi 76 prosenttia väestöstä on sitä mieltä, että homoilla, lesboilla ja biseksuaaleilla tulisi olla samat oikeudet kuin heteroseksuaaleilla, mikä on 5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Hajonta EU-jäsenmaiden välillä on kuitenkin huomattavan suurta.

- Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa ollaan edistytty EU-jäsenmaissa, mutta silti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin suhtaudutaan jäsenmaissa eri tavoin. Yhteisten eurooppalaisten arvojen varaan rakentuva avoin keskustelu on tärkeää, jotta hyvä kehityssuunta jatkuisi, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo. 

Toimiva kansalaisyhteiskunta on Blomqvistin mukaan erittäin tärkeässä roolissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisessä. Kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ja viranomaisten yhteistyöllä voidaan kehittää yhteiskunnan rakenteita siten, että jokaisen perus- ja ihmisoikeudet voivat toteutua arjessa.

Perus- ja ihmisoikeudet ovat yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden pääteemoista.

Suomen EU-puheenjohtajakauteen kuuluvaan korkean tason konferenssiin osallistuu noin 450 asiantuntijaa EU-maista.                                       

Lisätietoja: erityisasiantuntija Katriina Nousiainen, oikeusministeriö, puh. +358295150275, sähköposti: katriina.nousiainen(at)om.fi

Eurobarometri 2019 (vain englanniksi)

Advancing LGBTI Equality in the European Union from 2020 and beyond

List of Actions to Advance LGBTI Equality

Yhteisten arvojen vahvistaminen Suomen EU-puheenjohtajakaudella

Sivun alkuun