En ny sexualbrottslagstiftning trädde i kraft 1.1.2023. Reformen stärker varje persons sexuella självbestämmanderätt och skyddet av den personliga integriteten.
Den viktigaste ändringen är att definitionen av våldtäkt nu bygger på samtycke. Våldtäkt är samlag med en person som inte deltar frivilligt i det. Avsaknaden av frivillighet är central även i övriga sexualbrott. I takt med reformen blir straffen för sexualbrott strängare.
Utöver våldtäkt ändrades även de flesta andra bestämmelserna om sexualbrott i kapitel 20 i strafflagen. En viktig ändring är till exempel att man kan bli skyldig till sexuellt antastande även på andra sätt än att beröra en annan person, när gärningen är tillräckligt allvarlig. Olovlig spridning av en sexuell bild är straffbart enligt den nya lagen. Den nya lagstiftningen ingriper på många sätt i sexuell kränkning på nätet.
Definitionen av sexualbrott mot barn betonar barnets integritet. Brott mot barn klassificeras strängare än tidigare. Även straffen för dem blir strängare. Utgångspunkten är att barn inte kan ge samtycke till en sexuell handling med en vuxen person.
Strafflag - kap. 20: Om sexualbrott, Finlex.fi
Lagstiftningen om sexualbrott förnyades – kampanj hänvisar till information på webben
Informationspaketet på webben har producerats också på finska, nordsamiska, engelska, ryska, estniska, arabiska, somaliska och persiska.
Våldtäkt
Offrets egen vilja är central i definitionen av våldtäkt.
Våldtäkt innebär samlag med en person som inte deltar frivilligt i det. Frivilligheten ska uttryckas verbalt, genom sitt beteende eller på något annat sätt. Frivillig är inte heller en person som tvingats till samlag genom våld eller hot, eller som inte har kunnat uttrycka sin vilja.
I många fall försvarar sig våldtäktsoffret inte aktivt i situationen. Offret kan också lamslås och passiveras. Därför kan våldtäkt också ske utan våld, hot eller något annat särskilt svaghetstillstånd hos offret, såsom offrets berusade eller medvetslösa tillstånd.
Den nya lagen sätter inte gränser för sexuellt umgänge mellan vuxna som inte kränker den andra personens sexuella självbestämmanderätt.
Nedan är praktiska frågor och svar på hur definitionen av våldtäkt ändras i takt med reformen.
Tidigare betonade definitionen av våldtäkt om våld eller hot hade använts eller om offret befann sig i ett särskilt svaghetstillstånd. I den nya lagen är det centrala offrets egen vilja. Detta förbättrar offrets ställning i straffprocessens alla faser.
Betydelsen av frivillighet avviker inte från allmänspråkets betydelse. Frågan är huruvida personen vill delta i handlingen eller inte. Frivilligheten behöver inte uttryckas på något särskilt sätt. Frivillighet kan till exempel uttryckas verbalt, med gester eller genom någon annan handling.
Att man inte deltar frivilligt behöver inte uttryckligen uttryckas med ord eller handlingar. Deltagandet kan inte anses vara frivilligt om den andra personens frivillighet inte kan noteras. Den andra personen kan också vara helt passiv på grund av att personen är rädd, kraftigt berusad eller sover. Då har personen inte en möjlighet att utforma eller uttrycka sin vilja, och i sådana fall är det våldtäkt att ha samlag.
Det förutsätts inget uttryckligt samtycke eller att samtycket uttrycks på ett bestämt sätt. Det väsentliga i sexuellt umgänge är att båda parterna deltar frivilligt. Vilja att delta kan kommuniceras också på andra sätt än verbalt.
Om personens vilja är oklar, ska man inte gå vidare i situationen. Det finns ingen allmän rätt att inleda ett samlag eller en sexuell handling med en person som inte har uttryckt sin vilja.
Avsikten är inte att begränsa sexuellt umgänge mellan vuxna där partnerna inte kränker varandras sexuella självbestämmanderätt. Att personen deltar frivilligt kan vara tydligt till exempel på basis av partnernas relation och ömsesidiga kommunikation.
Att partnerna har haft samlag tidigare betyder inte att personen är frivillig att delta i samlag vid en senare tidpunkt.
Om den andra personen inte har deltagit frivilligt under samlaget är det våldtäkt. Om en person i efterhand ångrar att personen deltog frivilligt i samlaget eller om personens inställning förändras till negativ först efter samlaget, är det inte fråga om våldtäkt.
Den sexuella självbestämmanderätten gäller även under samlaget. Om en person uttrycker gränser för hur samlaget utförs, kan det kränka personens sexuella självbestämmanderätt att inte iaktta dem. Till den sexuella självbestämmanderätten hör också rätten att när som helst vägra att fortsätta samlaget även när det har inletts frivilligt av båda personerna.
Nej, det är inte möjligt. Gärningen är straffbar endast om den är uppsåtlig. Gärningsmannens uppsåtlighet bedöms i straffprocessen, i sista hand i domstolen. Vanligtvis uttrycker människan tydligt sin vilja att ha samlag, varpå det inte råder någon tvekan om frivillighet för den andra personen. Om personens vilja är oklar, ska man inte gå vidare i situationen.
Ja, det är det. Detta sägs tydligt i lagen.
Sexuellt övergrepp
Sexuella övergrepp är andra sexuella handlingar än samlag. Sexuella övergrepp är allvarligare sexuella handlingar än vid sexuellt antastande. Den nya bestämmelsen om sexuellt övergrepp innebär i sak att den gällande bestämmelsen om tvingande till sexuell handling ersätts med en samtyckesbaserad bestämmelse.
Sexuellt övergrepp är att genom beröring eller på något annat sätt utsätta en person som inte deltar i det frivilligt för en sexuell handling så att handlingen på ett väsentligt sätt kränker den andra personens sexuella självbestämmanderätt. Sådana handlingar är till exempel kraftig beröring av kroppsdelar som har sexuell betydelse, att få någon annan att se på när man själv har sex eller att få någon att företa en sexuell handling där man själv är föremålet för handlingen. Sexuellt övergrepp kan också vara att fotografera någon annans könsdelar eller samlag.
Sexuellt antastande
Sexuellt antastande genom beröring har även tidigare varit straffbart. I den nya lagen är antastande även sexuella handlingar av annat slag, om handlingens allvar kan jämställas med beröring. Sexuellt antastande kan vara till exempel verbalt, att skicka eller visa ett meddelande eller en bild, att ta en bild eller att blotta sig själv.
Beröring är till exempel smekningar, kramar eller klappar. I takt med lagreformen kan antastande även vara till exempel att följa efter någon mot dennes vilja och föreslå sexuellt umgänge eller att sända fräcka sexuella bilder eller meddelanden, att blotta sitt könsorgan, att fotografera någon under kjolen, att lyfta upp någons kjol eller blus.
Verbalt sexuellt antastande är tydliga trakasserier, vars allvar kan jämställas med sexuell beröring. Det har även betydelse vad som sägs, i vilken situation och hurudant förhållande parterna har.
Förutsättningen är att handlingen är sexuell och att den riktas mot en annan person. Att simma naken på stugan eller bada bastu naken har i Finland inte i sig ansetts vara en sexuell handling.
Olovlig spridning av sexuell bild
En bild och video eller bildupptagning får inte visas eller spridas, så att handlingen väsentligt kränker personens sexuella självbestämmanderätt.
Handlingen är ett brott oberoende om bilden är tagen med eller utan personens samtycke.
Om en sexuell bild tas utan personens tillstånd, kan handlingen vara straffbar till exempel som sexuellt övergrepp eller antastande.
Att visa en endaste bild eller sprida en bildfil kan vara tillräckligt för att uppfylla rekvisitet för ett brott.
Om bilden inte är direkt sexuell, ses gärningen inte vanligtvis som olovlig spridning av sexuell bild.
Sexualbrott mot barn
Den nya lagen klassificerar i regel sexualbrott mot barn som allvarligare än tidigare. Samtidigt blir straffen strängare.
Utgångspunkten är att barn inte kan ge samtycke till en sexuell handling med en vuxen person. Samlag med ett barn under 16 år är enligt lagen i regel våldtäkt mot barn, när det tidigare utgjorde ett utnyttjandebrott.
Även barn som fyllt 16 men ännu inte 18 år skyddas bättre än tidigare.
Straffbart är fortfarande inte sådant umgänge mellan unga där den andras sexuella självbestämmanderätt inte kränks.
Nej, om båda deltar utifrån tillräckligt jämlika utgångspunkter. Det får inte vara stor skillnad i parternas mognad och den andras sexuella självbestämmanderätt får inte kränkas.
Nej, utan då ska man ha försökt få tillgång till materialet avsiktligt. Till exempel kan upprepade besök eller sökord visa på avsikt.
Nej, inte när det inte är fråga om sexuella bilder. Definitionen av bilders sexuella innehåll ändras inte. Den påverkas av till exempel åldern på barnet på bilden och hur barnet visas.