Hyppää sisältöön
Media

Suullisen todistelun videoiminen käräjäoikeuksissa parantaa oikeusturvaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2022 13.59
Tiedote

Käräjäoikeudessa vastaanotettu suullinen todistelu otetaan jatkossa hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa vastaan käräjäoikeudessa tehdyltä videotallenteelta. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa. Presidentin on määrä vahvistaa laki huomenna perjantaina.

Uudistuksella halutaan lisätä oikeudenkäynnin varmuutta ja ihmisten oikeusturvaa. Videotallenteiden ansiosta hovioikeuden ja korkeimman oikeuden käytettävissä oleva näyttö on nykyiseen verrattuna tuoreempaa ja parempaa.

Suullisen todistelun videoiminen vähentää asianosaisille ja todistajille muutoksenhausta aiheutuvia kustannuksia ja muuta haittaa. Esimerkiksi rikosasioissa asianomistajat ja todistajat välttyvät yleensä kohtaamasta syytettyä toistamiseen. 

Lisäksi hovioikeuksien pääkäsittelyiden järjestämisen odotetaan helpottuvan, kun todistajia ei yleensä tarvitse kutsua paikalle. Pääkäsittelyjen ei myöskään odoteta peruuntuvan yhtä usein kuin nykyään sen takia, että todistajat eivät ole saapuneet paikalle.

Uudistus myös siirtää oikeudenkäynnin painopistettä entistä enemmän käräjäoikeuteen. Tämä vahvistaa hovioikeuden roolia käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta kontrolloivana tuomioistuimena. 

Uuteen menettelyyn siirrytään, kun videotallenteiden tekemistä ja esittämistä varten kehitettävä tietojärjestelmä on valmis otettavaksi käyttöön. Tavoitteena on, että näin tapahtuisi vuoden 2023 alusta. Kun järjestelmä on valmis, annetaan vielä erillinen laki, jolla uudistus saatetaan voimaan.

Tietojärjestelmän toteuttamisesta vastaa Tuomioistuinvirasto yhteistyössä Oikeusrekisterikeskuksen ja Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin kanssa.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Jukka Siro, p. 029 515 0021, [email protected] 

Valtioneuvosto.fi/päätökset 
 

Sivun alkuun