Hyppää sisältöön
Media

Taloyhtiöiden esteettömyyttä ja kestävää asumista edistäviä ratkaisuja voi tehdä aiempaa helpommin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 13.36
Tiedote

Asunto-osakeyhtiölaki uudistuu maaliskuussa. Uudistus helpottaa esteettömyyttä parantavien sekä kestävää asumista edistävien muutostöiden tekemistä. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Taloyhtiön osakkaalla on jatkossa oikeus tehdä omalla kustannuksellaan esteettömyyttä parantavia muutoksia myös yhtiön rakennuksen tai kiinteistön yhteisiin tiloihin. Muutoksen toteuttanut osakas vastaa käyttökuluista, huollosta ja kunnossapidosta ja myös tarpeettomaksi käyneen muutoksen poistamisesta, kuten muidenkin muutostöidensä osalta.

Esteettömyyttä parantavat muutokset voivat olla esimerkiksi ulko-oven sähköinen avausjärjestelmä ja sisäänkäynnin luiska tai yleisten tilojen ja sisäänkäynnin valaistuksen parantaminen. 

Muutostyöstä on ilmoitettava etukäteen yhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, eikä muutos saa aiheuttaa kustannuksia eikä muuta haittaa yhtiölle tai muille osakkaille.

Lisäksi vanhan taloyhtiön yhtiökokous voi jatkossa enemmistöpäätöksellä päättää kestävää asumista edistävistä uudistuksista samassa tahdissa kuin tällaiset uudistukset otetaan käyttöön uudisrakentamisessa. Tällaisia uudistuksia voivat olla esimerkiksi uudet paikallisen energiantuotannon innovaatiot ja palvelut.

Muutokset tulevat voimaan 8. maaliskuuta.

Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa laki perjantaina 3.3.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen. p. 0295 150 074, [email protected]

valtioneuvosto.fi/päätökset

Päivitetty 3.3.  lain vahvistuksen ajankohta.

Sivun alkuun