Hyppää sisältöön
Media

OIKEUSMINISTERIÖ JA ULKOMINISTERIÖ TIEDOTTAVAT
Tekoälyn eettiset kysymykset tarkastelussa Helsingissä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2019 14.22
Tiedote

Ulkoministeriö ja oikeusministeriö järjestävät yhteistyössä Euroopan neuvoston kanssa Helsingissä 26.-27.2. korkean tason asiantuntijakonferenssin tekoälyn vaikutuksista ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumiselle. Konferenssi järjestetään Finlandia-talolla ja se on osa käynnissä olevaa Suomen puheenjohtajakautta Euroopan neuvostossa.

Konferenssissa pohditaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Mitä tekoäly merkitsee ihmisoikeuksille, demokratialle ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumiselle? Onko nykyisen normiston suoja kattava vai tuleeko sitä kehittää tekoälyn asettamiin uusiin tilanteisiin vastaamiseksi? Jäävätkö jotkin ryhmät, kuten vähemmistöt, syrjään tekoälyn kehityksessä, tai kohtaavatko ne uusia haasteita syrjivien algoritmien vuoksi?

- Tekoäly on todella ajankohtainen ja mielenkiintoinen aihe. Tekoäly muokkaa arkeamme ja sen käyttöön liittyy paljon ihmisoikeudellisia, eettisiä ja oikeudellisia kysymyksiä. On erittäin tärkeää, että Suomi on aktiivinen näiden kysymysten ratkaisemisessa, sanoo ulkoministeri Timo Soini.

Tapahtuman arvovaltaiseen puhujakaartiin lukeutuvat ulkoministeri Soinin ja oikeusministeri Antti Häkkäsen lisäksi Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland ja ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatović sekä Ranskan oikeusministeri Nicole Belloubet. Konferenssin paneelikeskusteluja puolestaan tähdittävät useiden eri alojen huippuasiantuntijat.

- Tekoälyn käyttöönotto herättää monenlaisia oikeudellisia kysymyksiä. Tekoäly tarjoaa tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia, mistä esimerkkinä Suomessa käynnissä oleva oikeudenhoitoon liittyvien työtapojen ja tehtävien digitalisointi. Digitaalisia palveluita kehitettäessä tulee kuitenkin taata erityisen tarkasti oikeuslaitoksen riippumattomuus ja kansalaisten oikeusturvan toteutuminen, toteaa oikeusministeri Antti Häkkänen.

Osana konferenssia järjestetään myös ”AI in action” -näyttely, jossa tekoälyn kehittämisessä, suunnittelussa ja soveltamisessa mukana olleet organisaatiot pääsevät esittelemään projektejaan.

Kutsuvieraskonferenssi on yksi Suomen puheenjohtajakauden päätapahtumista, ja se järjestetään yhdessä Euroopan neuvoston kanssa. Puheenjohtajakausi jatkuu toukokuun puoliväliin saakka. Konferenssin tarkempi ohjelma on löydettävissä täältä.

Lisätietoja:
Ulkoministeriö: Vastuuvirkamies Merja Lahtinen, puh. 0295 350 971, [email protected]
Oikeusministeriö: Erityisasiantuntija Jussi Mäkinen, puh. 050 573 2991, [email protected]

Sivun alkuun