Hyppää sisältöön
Media

Tietosuojalakeja muutetaan vastaamaan EU:n tietosuojalainsäädäntöä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2023 13.38
Tiedote

Hallitus esittää muutoksia tietosuojalakiin ja rikosasioiden tietosuojalakiin. Jatkossa tietosuojavaltuutetulle asiansa käsiteltäväksi saattanut henkilö voisi valittaa hallinto-oikeuteen, jos tietosuojavaltuutettu ei ole vähintään ilmoittanut arviota henkilön asiaa koskevan päätöksen antamisajankohdasta kolmen kuukauden kuluessa. EU:n tietosuojalainsäädäntö edellyttää, että passiivisuustilanteesta voi valittaa tuomioistuimelle.

Lisäksi hallitus esittää, että tietosuojavaltuutettu voisi siirtää ratkaisuvaltaa esitteleville virkamiehille oikeudellisesti yksinkertaisissa asioissa, joissa lain soveltamiskäytäntö on vakiintunut. Muutoksen tavoitteena on nopeuttaa asian käsittelyä näissä asioissa ja vapauttaa tietosuojavaltuutetun ja apulaistietosuojavaltuutettujen resursseja enemmän oikeudellista arviointia vaativiin asioihin.

Tietosuojavaltuutettu valvoo tietosuojalainsäädännön noudattamista Suomessa. Hallitus antoi esityksensä eduskunnalle 12. lokakuuta. Lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alusta.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Virpi Koivu, p. 0295 150 071, [email protected]

Valtioneuvoston päätökset

Sivun alkuun