Hyppää sisältöön
Media

Tuomioistuinten ruotsinkielistä palvelua kehitetään

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.1.2024 15.42
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut hankkeen, joka tukee tuomioistuinten ruotsinkielisen palvelun kehittämistä. Tuomioistuimet voivat hyödyntää hankkeen tuotoksia kehittäessään ruotsinkielistä palveluaan, mikä tukee kielellisten oikeuksien toteutumista.

Hankkeen tavoitteena on tukea tuomioistuinten ruotsinkielisen asiointiympäristön kehittämistä, selvittää mahdollisia haasteita ruotsinkielisen palvelun toteutumisessa ja esittää niihin ratkaisuja. Hankkeessa luodaan ruotsinkielisen palvelun suunnittelun ja koordinoinnin malli, jota kaksikieliset tuomioistuimet voivat harkintansa mukaan hyödyntää toimintansa suunnittelussa ja kehittämisessä. 

Hankkeessa luodaan kaksikielisten tuomioistuinten verkosto ja luodaan malli verkoston toiminnalle jatkossa. Lisäksi hankkeessa selvitetään tuomioistuimille tehtävällä kyselyllä käsittelykielen valintaan vaikuttavia seikkoja rikos- ja riita-asioissa.

Hankkeen toimikausi on 1.4.2024–31.3.2025. Tuomioistuinvirasto vastaa hankkeen käytännön toteutuksesta. Hanke perustuu kansalliskielistrategiaan. Kansalliskielistrategian tavoitteena on turvata se, että Suomessa on jatkossakin kaksi elävää kansalliskieltä. Oikeudenhoidon osalta pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu, että ruotsinkielisten palvelujen saatavuudesta kaksikielisillä alueilla huolehditaan.

Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Corinna Tammenmaa, p. 0295 150 181, [email protected]
neuvotteleva virkamies Jasmiina Jokinen, p. 0295 150 078, [email protected] 

Kansalliskielistrategia

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio
Sivun alkuun