Hyppää sisältöön
Media

Tuore opas auttaa vihatekojen vastaisessa työssä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 29.11.2021 13.43
Uutinen

Vihatekojen tunnistamisen ja ehkäisemisen kannalta paikallinen työ on tärkeää. Kielteiset ilmiöt pitää tunnistaa, jotta niihin voidaan puuttua ajoissa. Oikeusministeriön julkaisema opas tarjoaa paikallistason toimijoille työvälineitä vihatekojen ennalta ehkäisemiseen.

Satuttavat sanat, tuhoavat teot -opas on suunnattu paikallisille toimijoille kuten kunnille ja järjestöille. Se tarjoaa työvälineitä riskien tunnistamiseen ja vihatekojen ennalta ehkäisemiseen. Käytännönläheisessä oppaassa annetaan konkreettisia toimintaehdotuksia vihatekojen vastaisen työn organisoimiseen ja työn tuloksellisuuden seurantaan. Oppaaseen on kerätty kuntien kokemuksia eri puolilta Suomea.

Jokaisella ihmisellä on oikeus turvalliseen elinympäristöön. Siksi on tärkeää tunnistaa mahdollisia uhkia ja vihatekoihin johtavia ilmiöitä. Vihateot voivat olla arjen pieniä tekoja tai vakavia rikoksia. Varhainen puuttuminen on tärkeää, sillä piilevätkin ongelmat voivat johtaa turvattomuuden tunteen lisääntymiseen ja jopa väkivaltaisiin konflikteihin. 

Vihatekojen vastainen työ on turvallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämistä. Verkossa julkaistun oppaan toivotaan tukevan paikallistason toimijoita vihatekojen vastaisen työn suunnittelussa, toimeenpanossa ja seurannassa sekä lisäävän monialaista yhteistyötä syrjinnän vastaisen työn tehostamiseksi.

Opas on tehty Tiedolla vihaa vastaan -hankkeessa, joka on saanut rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta. Opas on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Satuttavat sanat, tuhoavat teot 
– Opas vihatekojen vastaiseen toimintaan paikallisesti


Lisätietoja: hankepäällikkö Milla Aaltonen, p. 0295 150 061, [email protected]

Sivun alkuun