Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä tarkastelee avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta rikoslaissa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2023 16.13
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella lakiehdotus avioliittoon pakottamisen rangaistavuuden selkeyttämiseksi. Rikoslain täsmentäminen tältä osin on kirjattu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan.

Avioliittoon pakottaminen on nykyään rangaistavaa ihmiskauppaa ja pakottamista koskevien säännösten perusteella. Niissä avioliittoon pakottamista ei kuitenkaan mainita nimenomaisesti rikoksen tunnusmerkkinä.

Työryhmän tehtävänä on laatia luonnos hallituksen esitykseksi avioliittoon pakottamisen rangaistavuuden selkeyttämisestä. Valmistelussa kuullaan naismaahanmuuttajien järjestöjä ja turvakoteja sekä tarvittaessa myös muita asiantuntijoita. Työryhmän toimikausi kestää helmikuun 2024 loppuun.

Oikeusministeriössä on laadittu arviomuistio avioliittoon pakottamisen rangaistavuudesta vuonna 2021. Valtaosa lausunnonantajista piti rikoslain säännösten täydentämistä tarpeellisena. Myös eduskunta kiirehti ponnessaan vuonna 2022 avioliittoon pakottamisen rangaistavuuden selkeyttämistä rikoslaissa.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Leena Mäkipää, p. 0295 150 082, [email protected]
 

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio
Sivun alkuun