Hyppää sisältöön
Media

Ulosoton suojaosuuden muutoksella parannetaan velallisten asemaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.10.2023 14.02
Tiedote

Hallitus esittää, että ulosotossa olevan velallisen suojaosuuteen tehty väliaikainen korotus jää voimaan toistaiseksi. Muutoksen tavoitteena on huolehtia, että velallisten käyttöön jää riittävästi tuloja. Uudistus on osa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaa.

Velallisen suojaosuutta korotettiin tämän vuoden ajaksi takuueläkkeen tasolle 696 eurosta 922,50 euroon.

Hallituksen esityksen mukaan ulosottokaaressa säädetty suojaosuuden määrä olisi jatkossa velallisen itsensä osalta 30,75 euroa päivässä ja velallisen elatuksen varassa olevan puolison, oman lapsen ja puolison lapsen osalta 8,99 euroa päivässä. Suojaosuus olisi näin ollen 922,50 euroa kuukaudessa sellaisella velallisella, jolla ei ole elatuksen varassa olevia henkilöitä. Suojaosuuden määrä on tarkoitus tarkistaa vuosittain kansaneläkeindeksin mukaisesti. 

— Suojaosuuden tasokorotusta jatkamalla voimme huolehtia velallisten selviämisestä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, kun velallisten käyttöön jää enemmän rahaa. Työtä ulosmittausjärjestelmän parantamiseksi jatketaan kuitenkin edelleen. Hallitusohjelman mukaisesti tulojen ulosmittausta ollaan yksinkertaistamassa, oikeusministeri Leena Meri kertoo.

Ulosmittauksen laskentasääntöjä ollaan uudistamassa täysin tällä hallituskaudella. Valmistelun yhteydessä arvioidaan uudelleen suojaosuuden tasoa ja oikeudenmukaista ulosmittauksen määrää kaikissa tuloluokissa. 

Nyt esitetyn muutoksen on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Lisätietoja: 
valtiosihteeri Teija Makkonen, p. 0295 150 251, [email protected]
hallitusneuvos Terhi Salmela, p. 0295 150 203, [email protected]

Valtioneuvoston päätökset 

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio
Sivun alkuun