Hyppää sisältöön
Media

Uusi kansainvälisiä perheasioita koskeva EU-asetus suojaa paremmin lapsen etua

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.9.2022 10.58
Uutinen

Avioeroa, vanhempainvastuuta sekä kansainvälistä lapsikaappausta koskevaa uutta EU-asetusta on alettu soveltaa elokuun alusta. Asetuksessa säädetään siitä, minkä jäsenvaltion tuomioistuin on näissä asioissa toimivaltainen ja miten päätökset tunnustetaan ja pannaan täytäntöön toisessa EU-valtiossa.

Tämä niin sanottu ”uusi Bryssel IIa -asetus” (tai ”Bryssel IIb -asetus”) korvaa aiemman vastaavan asetuksen. Uudistuksella pyritään parantamaan lapsen etua ja yksinkertaistamaan menettelyitä. 

Keskeisin uudistus on, että toisessa EU-valtiossa annetun päätöksen täytäntöönpano ei edellytä enää erillistä täytäntöönpanokelpoiseksi julistamista. Esimerkiksi lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat päätökset ovat suoraan täytäntöönpanokelpoisia toisissa EU-valtioissa. Lisäksi päätösten täytäntöönpanomenettelyä on osittain yhtenäistetty. Euroopan komissio on julkaissut oppaan uuden asetuksen soveltamisesta. Opas on saatavilla tällä hetkellä englanniksi, mutta se käännetään kaikille EU-kielille.

Uutta asetusta sovelletaan 1.8.2022 tai sen jälkeen vireille tulleisiin asioihin. Asetuksen soveltamista koskeva kansallinen laki tuli voimaan elokuun alussa.

Lisätietoja: 
lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen, p. 0295 150 260, [email protected]
yksikönpäällikkö Maija Leppä, p. 0295 150 301, [email protected]

uusi Bryssel IIa -asetus 

Laki 454/2022 

Euroopan komission opas (englanniksi) 

Euroopan oikeudellisen verkoston julkaisut (Opas ilmestyy myöhemmin suomeksi verkoston julkaisuihin.)

Sivun alkuun