Hyppää sisältöön
Media

Vaalijärjestelmää kehitetään parlamentaarisessa työryhmässä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2020 13.22
Tiedote

Vaali- ja puoluelainsäädäntöä aletaan kehittää. Tänään asetetun parlamentaarisen työryhmän tehtävänä on selvittää erilaisia vaihtoehtoja, joilla voidaan parantaa vaalijärjestelmän toimivuutta ja nostaa äänestysaktiivisuutta, parantaa vaalien suhteellisuutta, pienentää ns. piilevää äänikynnystä ja turvata alueellinen edustavuus.

Työryhmän työn tarkoituksena on hallitusohjelman mukaisesti lisätä vaali- ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä. Vaali- ja puoluerahoituksen ilmoittamista koskevia säännöksiä ja käytäntöjä on tarkoitus kehittää siten, että jatkossa ilmoitukset antaisivat entistä paremman kuvan ulkopuolisesta rahoituksesta. Tavoitteena on samalla vahvistaa Valtiontalouden tarkastusviraston oikeutta valvoa ehdokkaiden vaalirahoitusilmoituksia ja saada tätä varten tietoja kolmansilta osapuolilta. Lisäksi selvitetään keinoja vahvistaa vaalirahoituksen ennakkoilmoitukseen liittyvää sääntelyä, helpottaa kampanjatilin perustamista sekä tehostaa lakisääteistä lahjoituskattoa.

Lisäksi työryhmä laatii ehdotuksen kansalaisaloitteen ja eurooppalaisen kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikärajasta nuorten yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistamiseksi ja tekee muita tarvittavia ehdotuksia demokratian kehittämiseksi.

Vaali- ja puoluelainsäädännön kehittäminen on osa kansallista demokratiaohjelmaa, joka kokoaa yhteen hallitusohjelman lukuisat kansalaisyhteiskuntaa ja osallisuutta edistävät toimet.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Laura Nurminen, puh. 0295 150 008, [email protected]
Hallitussihteeri Anna Saarela, puh. 0295 150 106, [email protected]
Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 0295 150 128, [email protected]

Hankeikkuna: Parlamentaarinen vaalityöryhmä    
Hankeikkuna: Kansallinen demokratiaohjelma 2025

Valtioneuvoston päätökset

 

Sivun alkuun