Hyppää sisältöön
Media

Yhdistysten sääntely kevenee

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 2.2.2023 14.08
Tiedote

Yhdistysten toimintamahdollisuudet paranevat, kun yhdistyslaki uudistuu helmikuussa. Uudistuksella kevennetään pienten yhdistysten hallinnollista taakkaa sekä joustavoitetaan kaikkien yhdistysten ja liittojen päätöksentekoa. Tasavallan presidentin on määrä hyväksyä yhdistyslain muutokset huomenna perjantaina.

Jatkossa yhdistykset voivat hyödyntää uusia digitaalisia palveluita jäseneksi ottamisessa ja eroilmoituksen vastaanottamisessa sekä lisäksi pienet yhdistykset kirjanpidossaan. Pienten yhdistysten tilinpitovaatimukset ovat näin vastaavat kuin pienillä toiminimiyrittäjillä.

Jäsenten vaikutusmahdollisuudet paranevat, kun jäsen- ja liittoäänestystä voidaan jatkossa käyttää myös hallituksen puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valintaan. Edellytyksenä on, että äänestystavasta määrätään säännöissä.   

Tavoitteena on, että yhdistykset voivat jatkossa päättää laajemmin itse, miten ne mukautuvat toimintaympäristön muutokseen.

Muutokset tulevat voimaan 8.2.2023. Kevyemmän tilinpidon sääntelyä voi soveltaa aikaisintaan 1.7.2023 alkavalla tilikaudella.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen, p. 0295 150 074, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun