Hyppää sisältöön
Media

Forssan ja Loimaan käräjäoikeudet yhdistetään

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2005 11.25
Tiedote -

liittyy valtioneuvoston listaan Liljeroos

Valtioneuvosto on päättänyt yhdistää Forssan ja Loimaan käräjäoikeudet ja lakkauttaa Nilsiän käräjäoikeuden 1.1.2006 alkaen.

Forssan ja Loimaan käräjäoikeudet muodostavat jatkossa yhteisen Forssa-Loimaan käräjäoikeuden. Tähän yhdistettyyn tuomiopiiriin kuuluvat Alastaro, Aura, Forssa, Humppila, Jokioinen, Koski TL, Loimaa, Marttila, Mellilä, Oripää, Pöytyä, Tammela, Tarvasjoki, Ypäjä ja Yläne. Käräjäoikeuden pääkanslia sijaitsee Forssassa. Loimaalle jää edelleen sivukanslia, haastemiehen palvelut ja käräjäoikeuden istuntopaikka. Näin asiakaspalvelun taso ja saatavuus säilyvät nykyisellä tasolla.

Päätökseen liittyy valtioneuvoston lausuma, jossa todetaan, että käräjäoikeuslain 18 pykälän mukaan käräjäoikeuden kanslian ja istuntopaikkojen sijainnin määrää oikeusministeriö. Oikeusministeriö voi tarvittaessa määrätä, että käräjäoikeudessa on useampia kanslioita ja istuntopaikkoja. Valtioneuvosto katsoo, että oikeusministeriön tulisi pyytää myös hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmän lausunto oikeusministeriön suunnitellessa käräjäoikeuden sivukanslian tai istuntopaikan lakkauttamista.

Nilsiän käräjäoikeus lakkautetaan

Nilsiän käräjäoikeuteen kuuluvat Juankosken ja Siilinjärven kaupungit sekä Kaavin, Maaningan, Nilsiän, Rautavaaran kunnat liitetään Kuopion käräjäoikeuden tuomiopiiriin ja Varpaisjärven kunta Iisalmen kärjäoikeuden tuomiopiiriin. Uudistuksen yhteydessä Nilsiän käräjäoikeuden virassa oleva laamanni on tarkoitus siirtää Iisalmen käräjäoikeuden avoinna olevaan laamannin virkaan. Muu vakituinen henkilökunta jatkaa Kuopion käräjäoikeudessa vastaavissa viroissa. Oikeuspalveluiden saatavuuden turvaamiseksi Nilsiässä säilyy käräjäoikeuden istuntopaikka ja käräjäoikeuden sivukanslia. Vuonna 1993 toteutetun käräjäoikeusuudistuksen yhteydessä tavoitteeksi asetettiin riittävän suuret ja toimintakykyiset yksiköt, joissa olisi riittävästi tuomareita ja muuta henkilöstöä. Oikeusministeriössä vuoden 2000 lopussa valmistuneen selvityksen mukaan nykyisten 61 käräjäoikeuden sijasta maahamme tulisi muodostaa 53 käräjäoikeutta. Lähtökohtana on ollut, että tuomiopiirien tulisi mahdollisimman hyvin noudattaa sekä kihlakuntarajoja että maakuntarajoja. Tarkoitus on toteuttaa 2 - 3 tuomiopiirijärjestelyä vuosittain.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Heikki Liljeroos, puh. (09) 1606 7608 tai 050 5160 0213

sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun