Valtionavustus EU:n Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot -ohjelmasta haettavan hankerahoituksen omavastuuosuuksien kattamiseksi
Avustus on tarkoitettu EU:n Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot (Citizens, Equality, Rights and Values, (CERV) -ohjelman DAPHNE-välittäjähausta haettavissa olevan rahoituksen omavastuuosuuksien kattamiseen. Euroopan komission hallinnoimalla DAPHNE-rahoituksella rahoitetaan hankkeita, joilla pyritään ehkäisemään etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Lisätietoa DAPHNE-välittäjähausta löytyy mm. Euroopan komission ja oikeusministeriön verkkosivuilta. DAPHNE-haun hakuaika päättyy 19.4.2023.
Avustusta voivat hakea oikeuskelpoiset yhteisöt (järjestöt, yhdistykset) ja säätiöt. Avustuksia ei voida myöntää työryhmille, yksityishenkilöille eikä yhtiöille.
Avustuksiin voidaan käyttää yhteensä enintään 250 000 euroa. Avustus myönnetään erityisavustuksena. Avustuspäätökset tehdään ehdollisina. Tämä tarkoittaa sitä, että avustuksen myöntäminen riippuu siitä, myöntääkö Euroopan komissio hakijalle rahoitusta CERV/DAPHNE-välittäjähaussa. Ehdolliset avustuspäätökset tehdään siten, että avustuksen hakijat saavat niistä tiedon ennen EU-rahoitushaun määräaikaa.
Avustusta haetaan hakemuslomakkeella. Hakemuksia koskevat yleisohjeet löytyvät tämän sivun alasvetovalikoista. Hakemuslomakkeesta tulee käydä ilmi seuraavat asiat:
- Yleiskuvaus hankkeesta, jolle haetaan rahoitusta EU:n CERV-ohjelmasta. Yleiskuvauksesta tulee käydä ilmi, mitä hankkeessa on tarkoitus tehdä, mitä kohderyhmiä hankkeen toimet koskevat, hankkeen aikataulu, hankkeen budjetti sekä hankkeen konsortio.
- Perustelut haetun omavastuuosuuden suuruudelle sekä selvitys, miten omavastuuosuus suhteutuu mahdollisten muiden konsortiossa mukana olevien tahojen omavastuuosuuksiin.
- Omavastuuosuuden käyttösuunnitelma.
Hakuaika alkaa 9.3.2023 ja päättyy 30.3.2023 klo 16.15. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti hakulomakkeessa ilmoitettuun sähköpostiin.
Avustukseen sovelletaan valtionavustuslakia (688/2001).
Lisätietoja
Elina Ruuskanen, erityisasiantuntija
oikeusministeriö, Kriminaalipolitiikka- ja rikosoikeusosasto rikoksen uhrit rikoksentorjunta Puhelin:0295150418 [email protected]
Avustuksella katetaan komission hallinnoimassa EU:n CERV/DAPHNE-välittäjähaussa rahoitusta mahdollisesti saavien välittäjäkonsortioon kuuluvien yhteisöjen omavastuuosuuksia.
Avustusta haetaan hakemuslomakkeella. Hakemuslomakkeeseen liitetään lomakkeen yhteydessä pyydetyt liitteet hankesuunnitelmaa lukuun ottamatta:
-
yhteisön viimeisin toimintakertomus (ei koske kuntahakijoita)
-
yhteisön viimeisin tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus (ei koske kuntahakijoita)
-
selvitys yhteisön nimenkirjoitusoikeudesta (esim. yhdistys-, säätiö- tai kaupparekisteriote)
Hakija toimittaa hakemuksen liitteineen oikeusministeriön kirjaamoon (kirjaamo.om[at]gov.fi) määräaikaan mennessä. Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan mennessä on hakijalla. HUOM! Kirjaamo voi vastaanottaa korkeintaan 20 megatavun suuruisia sähköpostiviestejä. Mikäli viestin liitetiedostot ovat tätä suurempia, tulee lähetys jakaa useampaan viestiin.
Oikeusministeriö lähettää avustuspäätöksen hakemuksessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
Hakija tekee mahdolliset hakemuksen täydennykset ja päätöksen muutospyynnöt sähköpostitse oikeusministeriön kirjaamoon.
Myönnettyjä valtionavustuksia koskevat selvitykset tehdään omalla lomakkeella. Selvitykset lähetetään oikeusministeriön kirjaamoon päätöksessä ilmoitetulla diaarinumerolla.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arvioinnissa otetaan huomioon CERV-ohjelmasta haettava rahoituksen tarkoituksenmukaisuus, kohderyhmä, toimenpiteet ja budjetti. Haetun valtionavustuksen määrää arvioidaan suhteessa haetun EU-rahoituksen määrään.
Avustuksella ei voi kattaa kustannuksia kokonaisuudessaan. Valtionavustuslain 6 §:n mukaan valtionavustus ei saa kattaa valtionavustuksen kohteena olevasta toiminnasta tai hankkeesta aiheutuvien kokonaiskustannusten täyttä määrää, jollei valtionavustuksen myöntämisen tavoitteiden saavuttamiseksi välttämättömistä ja perustelluista syistä muuta johdu.
Valtionavustus voidaan myöntää saajalle sen omaan toimintaan tai hankkeeseen taikka käytettäväksi valtionavustuspäätöksen mukaista käyttötarkoitusta toteuttavan muun kuin saajan toiminnan tai hankkeen avustamiseen. Jos valtionavustus myönnetään käytettäväksi valtionavustuspäätöksen mukaista käyttötarkoitusta toteuttavan muun kuin saajan toiminnan tai hankkeen avustamiseen, valtionavustuksen saajan on tehtävä sopimus valtionavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista toimintaa tai hanketta toteuttavan kanssa.
Oikeusministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom.):
Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia oikeusministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään myös, jos se saapuu määräajan jälkeen.
Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.
Oikeusministeriön myöntämä avustus voi kattaa enintään avustuspäätöksessä määritellyn osuuden avustettavan toiminnan tai hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävät kustannukset määritellään avustuspäätöksessä ja sen liitteissä.
Avustus ei saa yhdessä muiden julkisten tukien kanssa ylittää Euroopan yhteisön tai Suomen lainsäädännössä säädettyä valtionavustuksen tai muun julkisen tuen enimmäismäärää.
Avustuksen saajan taloudenhoito ja hallinto on järjestettävä asianmukaisesti.
Avustuksen käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä.
Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on erityisavustus tai yleisavustus osaan toiminnasta.
Oikeusministeriöllä on oikeus tehdä valtionavustuksen saajan talouteen ja toimintaan kohdistuvia tarkastuksia, jotka ovat tarpeellisia valtionavustuksen maksamisessa ja käytön valvonnassa (valtionavustuslain 16 §).
Avustuksen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä.
Jos avustuksen saaja täyttää julkisoikeudellisen laitoksen tunnusmerkit (esim. rahoituksesta yli puolet on julkista rahoitusta), avustuksen saajan tulee noudattaa hankintalakia kaikissa hankinnoissaan.
Jos avustuksen saaja saa avustusta tiettyyn hankintaan yli 50 % hankinnan arvosta, saajan on tässä hankinnassa noudatettava hankintalakia.
(Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016).
Oikeusministeriö on linjannut, että avustuksen saajan tulee pyytää tarjous useammalta kuin yhdeltä toimittajalta sellaisissa tavara- ja palveluhankinnoissa, jotka alittavat kansallisen kynnysarvon mutta joiden arvo ilman arvonlisäveroa ylittää 20 000 euroa.
Avustusten käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä. Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on erityisavustus tai yleisavustus osaan toiminnasta.