Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeriön ehdotus hallinnonalan vuoden 2008 talousarvioksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.8.2007 10.09
Tiedote 8/2007

Oikeusministeriö ehdottaa hallinnonalalleen määrärahoja 717 miljoonaa euroa vuonna 2008. Summa on yhdeksän miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2007 varsinaisessa talousarviossa. Jos jätetään pois vaalimenot, joiden vuotuinen vaihtelu on suuri, määrärahojen lisäys on 18 miljoonaa euroa.

Tuomioistuinten määrärahatasoa korjataan kolmella miljoonalla eurolla ja lisäksi oikeushallinnon tietojärjestelmähankkeisiin varataan 2,5 miljoonaa euroa.

Käräjäoikeusverkoston kehittämistä valmistellaan 25-30 maakunnallisen käräjäoikeuden ja muutamien niitä tukevien sivukanslioiden varaan. Asiaa pohtiva työryhmä antaa esityksensä tulevana syksynä. Käräjäoikeuksia on tällä hetkellä 56. Vuonna 2008 on tarkoitus yhdistää Heinolan käräjäoikeus Lahden käräjäoikeuteen, Imatran käräjäoikeus Lappeenrannan käräjäoikeuteen sekä Loviisan käräjäoikeus Porvoon käräjäoikeuteen.

Riidattomia saatavia koskevissa asioissa ja kiinteistöasioissa valmistellaan sähköiseen asiointiin siirtymistä lähivuosina. Samoin on valmisteilla kiinteistöjen kirjaamisasioiden siirto Maanmittauslaitokselle. Vanhenevia tietojärjestelmiä uudistetaan ja oikeussalien varustamista video- ja äänitallennusjärjestelmillä jatketaan.

Tuomioistuinten voimavaroja kohdennetaan hallinto-oikeuksiin mm. kaava-asioiden käsittelyn nopeuttamiseksi. Vakuutusoikeuden ruuhkautumisesta kansalaisille aiheutuvia ongelmia vähennetään väliaikaisella lisähenkilöstöllä sekä kehittämällä menettelytapoja.

Oikeusapumaksu korotetaan 35 eurosta 70 euroon. Korotuksen piiristä kuitenkin rajataan heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevat.

Syyttäjälaitoksessa keskeisenä tavoitteena on vaativien rikosasioiden käsittelyn tehostaminen ja nopeuttaminen. Syyttäjien ja poliisin yhteistyötä rikosten esitutkinnassa vahvistetaan. Syyttäjien määrärahaa esitetään korotettavaksi 2,5 miljoonalla eurolla.

Vankien määrä vähentynyt

Vankeinhoitolaitoksen määrärahoihin esitetään neljän miljoonan euron tasokorjausta. Turussa kuluvana vuonna käyttöönotettavan uuden Lounais-Suomen vankilan vuokramenojen kattamiseen esitetään lisäksi 2,6 miljoonaa euroa.

Vankien määrä on viime vuodesta lähtien vähentynyt ja vankeja arvioidaan olevan keskimäärin 3 600 vuonna 2008. Vankilarakentamista koskevat suunnitelmat tarkistetaan ottaen huomioon vankimäärän kehitys ja toimintaan liittyvät muutostarpeet. Kuopion ja Mikkelin vankiloissa aloitetaan lisärakennus- ja perusparannustyöt.

Saamelaiskulttuurikeskusta ryhdytään valmistelemaan

Saamelaiskulttuurikeskuksen rakentamista Inarin kirkonkylään ryhdytään valmistelemaan. Keskukseen suunnitellaan tilat muun muassa Saamelaiskäräjille, saamelaiselle opetus-, tutkimus- ja kulttuuritoiminnalle sekä saamelaisen elinkeinotoiminnan kehittämiselle. Talon rakentamiskustannuksiksi on arvioitu noin 12 miljoonaa euroa. Saamelaiskulttuurikeskuksen on määrä valmistua vuonna 2011.

Lisätietoja:
talousjohtaja Harri Mäkinen, puh. (09) 1606 7600
ylijohtaja Kari Kiesiläinen, puh. (09) 1606 7532 ja
ylitarkastaja Kaija Hilpinen, puh. (09) 1606 7609 (tuomioistuimet)
ylijohtaja Jarmo Littunen, puh. (09) 1606 7783 ja
kehittämispäällikkö Jouko Laitinen, puh. (09) 1606 7785 (vankeinhoito ja syyttäjät)
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun