Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Eurooppaministerien kokouksessa Eurooppa-neuvoston valmistelu ja oikeusvaltiovuoropuhelu

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.10.2021 12.09
Tiedote 598/2021

EU:n yleisten asioiden neuvoston kokouksen aiheina 19. lokakuuta Luxemburgissa on lokakuun Eurooppa-neuvoston valmistelu, vuosittainen oikeusvaltiovuoropuhelu sekä Euroopan tulevaisuuskonferenssi. Suomea kokouksessa edustaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Eurooppaministerit keskustelevat lokakuun Eurooppa-neuvoston (21.–22.10.) päätelmäluonnoksesta. Eurooppa-neuvoston kokouksen aiheita ovat koronapandemia, digitalisaatio, energian hintojen nousu, muuttoliike sekä kauppa- ja ulkosuhteet.

”Olemme kaikki havainneet energian hintojen nousun. On tärkeää lisätä uusiutuvien ja muiden päästöttömien energialähteiden osuutta energiapaletissa. Se suojaa meiltä myös hintashokeilta pidemmällä aikavälillä”, eurooppaministeri Tuppurainen sanoo. 

Yleisten asioiden neuvosto käy myös vuosittaisen oikeusvaltiovuoropuhelun Euroopan komission heinäkuussa antaman tiedonannon pohjalta. Keskustelu keskittyy tiedonannon yleiseen osaan. Keskustelu jatkuu marraskuussa oikeusvaltiokertomuksen maakohtaisista luvuista.

”Toimia oikeusvaltion vahvistamiseksi Euroopassa on jatkettava. Demokratia, oikeusvaltioperiaate sekä perus- ja ihmisoikeudet ovat unionin kaiken toiminnan perusta. Ne on huomioitava kaikessa unionin ja sen jäsenvaltioiden toiminnassa”, eurooppaministeri Tuppurainen painottaa.

Lisäksi yleisten asioiden neuvosto saa tilannekatsauksen Euroopan tulevaisuuskonferenssin etenemisestä. Kansalaiskeskustelut ovat käynnissä sekä EU-tasolla että jäsenmaissa. Konferenssin seuraava täysistunto järjestetään 22.–23. lokakuuta Strasbourgissa ja etäyhteyksin.  

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 0295 160 476, erityisavustaja Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33

Sivun alkuun