Hyppää sisältöön
Media

Ehdotus lausunnolla: Vaali- ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä halutaan parantaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2022 13.45
Tiedote

Oikeusministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esitysluonnoksesta, jonka tarkoituksena on lisätä vaali- ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä.

Vaali- ja puoluerahoituksen ilmoittamista koskevia säännöksiä ja käytäntöjä halutaan kehittää siten, että jatkossa ilmoitukset antaisivat oikean kuvan mahdollisia sidonnaisuuksia aiheuttavasta ulkopuolisesta rahoituksesta. Tavoitteena on lisäksi vahvistaa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) oikeutta valvoa ehdokkaiden vaalirahoitusilmoituksia ja saada tätä varten tietoja kolmansilta osapuolilta. Muutoksia ehdotetaan neljään eri lakiin (vaalirahoituslaki, puoluelaki, vaalilaki ja kansalaisaloitelaki).

Vaalirahoitus- ja puoluelakeihin ehdotetaan useita muutoksia. Muun muassa kampanja-aika määriteltäisiin laissa, lainoja käsiteltäisiin vaalituen tavoin ja kampanjatilin perustamista suositeltaisiin. Lisäksi lakia selkeytettäisiin siten, että myös kampanjan kulut ylittävä vaalirahoitus tulisi ilmoittaa ja Valtiontalouden tarkastusvirastolle lisättäisiin mahdollisuus saada vertailutietoja kampanjaan tukea antaneilta sekä kampanjaan palveluita ja tuotteita toimittaneilta. 

Vaalilain muutoksella pakollinen jäsenäänestys poistettaisiin.

Kansalaisaloitelain muutoksella eurooppalaisen kansalaisaloitteen ikäraja laskettaisiin 16 vuoteen. 

Vaali- ja puoluelainsäädännön kehittäminen on osa kansallista demokratiaohjelmaa, joka kokoaa yhteen hallitusohjelman lukuisat kansalaisyhteiskuntaa ja osallisuutta edistävät toimet.

Esitys pohjautuu parlamentaarisen vaalityöryhmän tekemiin ehdotuksiin ja linjauksiin. Esitys on nyt lausuntokierroksella ja siihen voi jättää lausunnon 22.8.2022 mennessä Lausuntopalvelu.fi:ssä.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Elina Siljamäki, p. 0295 150 248, [email protected]

Parlamentaarinen vaalityöryhmä
Parlamentaarisen vaalityöryhmän mietintö 9.2.2022

27.6. klo 16 lausunnon vaustausajan päättymispäivä korjattu.

Sivun alkuun