Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henrikssonin puhe Kansallisarkiston ja Valtioneuvoston 100 vuotta Kansainliiton päätöksestä -seminaarissa 24.6.2021

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.6.2021 12.08
Puhe

Bästa åhörare,


Det är med stor glädje jag hälsar er välkomna till det här seminariet som är en inledning på jubileumsåret för Ålands självstyrelse här på rikets sida. 

Ålands självstyrelse fyller hundra år om ett år och det ska firas på Åland, här i riket och internationellt. Jubileumsåret inleddes på självstyrelsedagen den 9 juni och kommer att pågå i ett år fram till den 9 juni år 2022. 

Idag den 24 juni år 2021 har det förflutit exakt hundra år sedan Nationernas förbunds beslut i Ålandsfrågan. Finland och Sverige godkände beslutet om Ålands statstillhörighet och om Ålands självstyrelse den 27 juni 1921.

I Ålandsöverenskommelsen förklarade Finland sig beslutet att ”säkerställa och garantera Ålandsöarnas befolkning bevarandet av dess språk, dess kultur och dess lokala svenska traditioner” samt i lag införa garantier för Ålands självstyrelse.

Ålandslösningen är fortfarande en unik lösning i världen och Ålandsexemplet tål att lyftas upp som ett gott exempel på hur dylika situationer kan lösas. Jubileumsåret är ett ypperligt tillfälle att göra Ålandsexemplet mer känt i världen. 

Åland är en viktig del av Finland och i samband med självstyrelsens hundraårsjubileum hoppas jag att självstyrelsen kommer att bli mer känd inom det övriga Finland.

I samband med jubileumsåret har utställningen ”the Åland Islands Solution” tagits fram som ska bidra till att sprida information om Ålands och självstyrelsens historia, även internationellt. Utställningen består av material från en tidigare utställning som nu i dessa tider har omvandlats till digitalt format, och  vad är bättre än det, på så sätt kan fler ta del av den! Det är utrikesministeriet och Riksarkivet som står för utställningen.

Under seminariet kommer ni att få ta del av ett festföredrag som hålls av Allan Rosas och dessutom kommer Nationernas förbunds beslut att diskuteras ur ett historiskt och samtida perspektiv.

Jag önskar er ett givande seminarium!

Jag vill också gratulera Åland och önska alla ett festligt jubileumsår! 

Sivun alkuun