Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Saamelaiskäräjälain uudistamista jatketaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.2.2020 16.16
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tapasi tänään Inarissa saamelaiskäräjien ja YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin edustajia. Ministerin mukaan Suomessa on vielä tehtävää, jotta saamelaisten oikeudet alkuperäiskansana ja kielelliset oikeudet voidaan turvata.

- Hallitus jatkaa työtä saamelaiskäräjälain uudistamiseksi. Tammikuussa perustettiin valmisteluryhmä arvioimaan muutostarpeita, oikeusministeri Henriksson kertoi YK:n alkuperäiskansa-asioiden pysyvän foorumin valmistelukokouksen yhteydessä.

Viime vuonna YK:n ihmisoikeuskomitea katsoi, että Suomi on rikkonut kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Ihmisoikeuskomitean mukaan Suomen korkein hallinto-oikeus ei olisi saanut hyväksyä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon henkilöitä saamelaiskäräjien päätöksen vastaisesti.

- YK:n ihmisoikeuskomitean huomautus on otettu vakavasti. Hallitus on jo ilmoittanut ihmisoikeuskomitealle, millaisin toimiin ryhdytään ja pitää komitean ajan tasalla. Hallitusohjelmassa on useita kirjauksia saamelaisten kielellisten ja kulttuuristen oikeuksien toteutumisen kunnioittamisesta.

YK:n alkuperäiskansa-asioiden pysyvän foorumin valmistelukokous järjestetään tällä viikolla Inarissa. Kokoukseen osallistuu YK:n pysyvän foorumin 16 jäsentä eri puolilta maailmaa.

Lisätietoja:

Valtiosihteeri Malin Brännkärr, puh. 040 534 7727, [email protected]

erityisavustaja Niklas Mannfolk, puh. 050 306 3990, [email protected]

Sivun alkuun