Hyppää sisältöön
Media

Positiivisen luottotietorekisterin ylläpitäjäksi esitetään Verohallinnon Tulorekisteriyksikköä

oikeusministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.5.2020 11.42
Tiedote

Positiivisen luottotietorekisterin toteuttajaksi ja rekisterinpitäjäksi esitetään Verohallinnon Tulorekisteriyksikköä. Luottotietorekisteriä valmistelevan hankkeen ohjausryhmä linjasi asian tänään kokouksessaan.

Positiivisella luottotietorekisterillä on tarkoitus ehkäistä ylivelkaantumista. Rekisterin avulla luotonantajat voivat arvioida henkilön maksukykyä helpommin ja luotettavammin. Rekisteri mahdollistaa myös kattavan ja luotettavan luottomarkkinoiden seurannan rahoitusvakauden valvonnan näkökulmasta.

Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö valikoitui ehdotettavaksi rekisterinpitäjäksi, koska sillä on kokemusta positiivisen luottotietorekisterin kaltaisen tietojärjestelmän hankinnasta, kilpailutuksesta, rakentamisesta ja käyttöönotosta sekä kyky rekisterin tarvitseman tietojärjestelmän toteuttamiseksi.

Rekisterin suunnitteluun on osoitettuna 1,5 miljoonan euron määräraha tälle ja ensi vuodelle. Suunnitelma rekisterin teknisen toteutushankkeen rahoitustarpeesta ja aikataulusta valmistellaan yhteistyössä Tulorekisteriyksikön kanssa.

Tämän vuoden aikana on tarkoitus saada valmiiksi aikataulusuunnitelma rekisterin toteutuksesta ja käyttöönotosta. Tavoitteena on, että ainakin kuluttajaluottojen osalta rekisteri voitaisiin ottaa käyttöön kevään 2023 aikana.

Positiivisen luottotietorekisterin perustaminen on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman useita ylivelkaantumisen torjuntaan tähtääviä toimia.

Lisätietoja:

lainsäädäntöneuvos, oikeusministeriö, Tanja Jaatinen, puh. 0295 150 056, [email protected], positiivista luottotietorekisteriä koskevan lainsäädännön valmistelu

lainsäädäntöneuvos Hanna-Mari Kotivuori, oikeusministeriö, puh. 0295 150 480, [email protected], positiivista luottotietorekisteriä koskevan lainsäädännön valmistelu

erityisasiantuntija Antti Makkonen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30013, [email protected], positiivisen luottotietorekisterin valmistelu, luottolaitossektori ja rahoitusmarkkinat

hankepäällikkö Arto Leinonen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30450, [email protected], positiivisen luottotietorekisterin valmistelu

Hankesivu

Ylivelkaantumisen torjuntaan liittyvät hankkeet 

Sivun alkuun