Hyppää sisältöön
Media

Turvapaikanhakijoiden oikeusturva vahvistuu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.7.2021 14.04
Tiedote

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun ja valitusaikoihin tulee muutoksia. Lakiuudistuksella parannetaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti.

Tasavallan presidentti vahvisti lait tänään. Muutokset tulevat voimaan elokuun alussa.

Ulkomaalaislakiin ja oikeusapulakiin tehtyjen muutosten mukaisesti turvapaikanhakijalle julkisin varoin kustannettuun oikeusapuun kuuluu jatkossa avustaminen turvapaikkapuhuttelussa, eikä siihen enää vaadita erityisen painavia syitä. Lisäksi turvapaikkapäätösten valitusaika pitenee 30 päivään, kuten on muissakin hallinto-oikeudellisissa asioissa. Asiantuntevien avustajien saatavuus puolestaan varmistetaan maksamalla yksityiselle avustajalle tuntiperusteinen korvaus nykyisen asiakohtaisen palkkion sijaan. 

Kansainvälistä suojelua hakevien oikeusturvan sekä perus- ja ihmisoikeuksien vahvistamisen lisäksi muutoksilla pyritään vaikuttamaan siihen, että turvapaikanhakuprosessi sujuisi entistä tehokkaammin.

- Uudistuksella parannamme turvapaikkaprosessia ja varmistamme, että turvapaikanhakijoilla on mahdollisuus oikeusavustajaan heti prosessin alusta alkaen. Muutokset kumoavat rajoitukset, joita turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan tehtiin viime hallituskaudella. Uudistus on erittäin tärkeä perus- ja ihmisoikeuksien kannalta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Lisätietoja: 
erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]
hallitusneuvos Päivi Tiainen-Hyrkäs, p. 0295 150 262, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset 

Sivun alkuun