Hyppää sisältöön
Media

Vuoden 2022 alusta voimaan tulevia muutoksia oikeusministeriön hallinnonalalla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2021 12.21
Tiedote

Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan lakimuutoksia 1. tammikuuta 2022 alkaen.

Ulosoton suojaosuuksiin ja velkajärjestelyssä olevien velallisten välttämättömiin elinkustannuksiin indeksikorotus

Palkan ulosmittauksessa velalliselle jätettävän ulosoton suojaosuuden määrää sekä velkajärjestelyssä olevien velallisten välttämättömiksi elinkustannuksiksi laskettavaa rahamäärää korotetaan 1.1.2022 alkaen.

Tiedote 25.11.2021

Varuskunnissa järjestetään jatkossa laitosäänestys

Varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat äänioikeutetut voivat ensi vuoden alusta lähtien äänestää laitosäänestyksessä. Laki tulee voimaan 1.1.2022 ja on siis voimassa tammikuussa 2022 toimitettavissa aluevaaleissa.

Tiedote 22.12.2021

Kuluttajansuojalakiin parannuksia

Kuluttajansuojalaki muuttuu ensi vuoden alussa. Muutosten taustalla olevien direktiivien tavoitteena on helpottaa tavaroiden sekä digitaalisten sisältöjen ja palvelujen ostamista sekä myymistä EU:n alueella.

Tiedote 22.12.2021

Terrorismirikoslainsäädäntöön muutoksia

Terroristiryhmän toimintaan osallistumisen rangaistavuus laajenee kattamaan sen, että henkilö hoitaa terroristiryhmän terroristisen rikollisen toiminnan kannalta olennaista tehtävää. Uutena terrorismirikoksena tulee rangaistavaksi terrorismirikoksiin liittyvä julkinen kehottaminen. Lisäksi terrorismirikoksen rahoittaminen ja matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten tulevat nykyistä laajemmin rangaistaviksi. Myös salaisia pakkokeinoja ja salaisia tiedonhankintakeinoja koskeviin säännöksiin ja eräisiin muihin terrorismirikoksiin liittyviin säännöksiin tulee muutoksia. Lait tulevat voimaan 1.1.2022.

Tiedote 22.12.2021

Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävä yhdenvertaisuusvaltuutetulle

Yhdenvertaisuusvaltuutettu alkaa toimia 1.1.2022 alkaen itsenäisenä ja riippumattomana naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijana. Raportoijan tehtävänä on seurata kokonaisvaltaisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa, kansallisen lainsäädännön toimivuutta ja kansainvälisten velvoitteiden toteutumista. Lisäksi raportoija seuraa ja arvioi naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisia toimia.

Tiedote 16.9.2021

Ensimmäinen vanhusasiavaltuutettu aloittaa tehtävässään 15. tammikuuta

Hallitus päätti vanhusasiavaltuutetun tehtävän perustamisesta 13.8.2021. Vanhusasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, jonka tehtävänä on edistää ikääntyneiden oikeuksien toteutumista. Ensimmäiseksi vanhusasiavaltuutetuksi on nimitetty valtiotieteen tohtori Päivi Topo 15.1.2022-14.1.2027 väliseksi ajaksi. 

Hankesivu

Sivun alkuun