Hyppää sisältöön
Media

Esitys: Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävä perustetaan

Julkaisuajankohta 16.9.2021 13.35
Tiedote

Hallitus esittää itsenäisen ja riippumattoman naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustamista. Raportoijana toimisi yhdenvertaisuusvaltuutettu. Raportoija seuraisi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa, kansallisen lainsäädännön toimivuutta ja kansainvälisten velvoitteiden toteutumista.

- Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeus- ja tasa-arvo-ongelma Suomessa. On tärkeää, että Suomeen perustetaan itsenäinen ja riippumaton tehtävä, joka muun muassa seuraa miten lainsäädäntö ja työ väkivaltaa vastaan toimii. Tavoitteena on, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja perheväkivaltaan voitaisiin puuttua tehokkaammin ja uhrien asema parantuisi, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Esityksen mukaan raportoijan tehtävänä on seurata kokonaisvaltaisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa, kansallisen lainsäädännön toimivuutta ja kansainvälisten velvoitteiden toteutumista. Lisäksi raportoija seuraisi ja arvioisi naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisia toimia. Perheväkivallan osalta raportoijan tehtävät kattaisivat myös esimerkiksi miehiin ja poikiin kohdistuvan väkivallan.

Raportoijana yhdenvertaisuusvaltuutettu voisi toteuttaa tai teettää selvityksiä naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja perheväkivallasta, tehdä aloitteita ja antaa lausuntoja ja neuvoja. Raportoija käsittelisi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa kertomuksissaan valtioneuvostolle ja eduskunnalle. Yhdenvertaisuusvaltuutetulla olisi raportoijan tehtävässä oikeus saada tietyin edellytyksin myös salassa pidettäviä tietoja. Raportoija ei antaisi oikeudellista apua yksittäisessä tapauksessa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2022 alussa.

Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustaminen sisältyy pääministeri Marinin hallitusohjelmaan.

Lisätietoja: 
erityisavustaja Maria Swanljung, p. 050 520 9395, [email protected]
erityisasiantuntija Jasmiina Jokinen, p. 0295 150 078, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset
 

Sivun alkuun