Hyppää sisältöön
Media

Korruptionvastaisen strategian toimenpideohjelma päivitetään

18.6.2024 13.14
OM
Oikeusministeriö on asettanut valmistelu- ja ohjausryhmän korruptionvastaisen toimenpideohjelman päivittämistä ja seurantaa varten. Tavoitteena on ehkäistä ja vähentää korruptiota, edistää korruption ilmituloa ja kehittää korruption torjuntaa.

Arviomuistio: Rikosuhrimaksuja tulisi korottaa

18.6.2024 10.00
OM
Oikeusministeriö on julkaissut arviomuistion, jossa tarkastellaan mahdollisuuksia korottaa rikoksentekijöiltä perittäviä rikosuhrimaksuja. Arviomuistion mukaan rikosuhrimaksuja voidaan ja olisi myös aiheellista korottaa.

Tietosuojalainsäädäntöä arvioitu tiedon liikkuvuuden ja julkisten palveluiden järjestämisen näkökulmasta – väliraportti lausunnoille

17.6.2024 15.12
OM
Oikeusministeriön asettaman koordinaatioryhmän väliraportti tietosuojalainsäädännön kokonaisuudistushankkeesta on valmistunut ja lähetetty lausuntokierrokselle. Väliraportissa ministeriöt ovat tunnistaneet lainsäädännöstään henkilötietojen käsittelyä koskevia säännöksiä, jotka voivat vaikuttaa viranomaisten tiedon liikkuvuuteen tai julkisten palveluiden järjestämiseen.

Korruptiontorjuntadirektiivi esillä EU:n oikeusministerikokouksessa

13.6.2024 11.52
OM
EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvosto kokoontuu 13. ja 14. kesäkuuta Luxemburgissa. Oikeusministerikokouksessa Suomea edustaa pysyvä edustaja, suurlähettiläs Markku Keinänen. Oikeusministeriöstä kokoukseen osallistuu kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Rikoslain muutoksilla muun muassa selkeytetään naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen rangaistavuutta

13.6.2024 11.14
OM
Hallitus esittää muutoksia rikoslakiin ja siihen liittyviin lakeihin. Muutokset koskevat naisen ja tytön sukuelinten silpomisen ja sen valmistelun säätämistä rangaistavaksi erillissäännöksin, tahallisen henkirikoksen syyteoikeuden vanhentumista koskevan sääntelyn uudistamista sekä lapsensurmaa koskevan lainsäännöksen kumoamista.

Oikeusministeriö

Oikeusministeriö

Oikeusministeriö ylläpitää ja kehittää oikeusjärjestystä ja oikeusturvaa sekä huolehtii demokratian rakenteista ja kansalaisten perusoikeuksista.

Tietoa oikeusministeriöstä

Hallinnonala

Hallinnonala

Oikeusministeriön hallinnonalalla työskentelee runsaat 9 100 henkilöä, joista suurin osa tuomioistuimissa.

Oikeusministeriön hallinnonala

Ministerit

Leena Meri
Leena Meri
Oikeusministeri
Anna-Kaisa Ikonen
Anna-Kaisa Ikonen
Kunta- ja alueministeri, Ahvenanmaa-asiat
Sivun alkuun