Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Välimeren unionin alueellinen foorumi haluaa tiivistää keskinäistä yhteistyötään

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 29.11.2021 8.59
Tiedote

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu maanantaina 29. marraskuuta Barcelonassa järjestettävään Välimeren Unionin alueelliseen foorumiin. Samassa yhteydessä järjestetään EU:n ulkoministerien ja Eteläisen naapuruston ulkoministeritapaaminen.

Kokouksessa on tarkoitus tiivistää yhteistyötä EU:n Välimeren alueella, vahvistaa keskinäistä luottamusta poliittisen vuoropuhelulla EU:n ja EU:n eteläisten naapuruusmaiden kanssa ja pyrkiä löytämään keinoja, joilla vastataan koronapandemian tuomiin haasteisiin. Konkreettisena tavoitteena on nopeuttaa niin kutsuttujen kumppanuussopimusten hyväksymistä, minkä pohjalta EU:n ja eteläisten maiden yhteiset hankkeet voidaan aloittaa.

”Suomelle on tärkeää pitää kiinni EU:n arvopohjasta, sekä vahvistaa naisten ja nuorten osallistumista sekä edistää ympäristön suojelua ja ilmaston muutoksen vastaista toimintaa”, toteaa ulkoministeri Haavisto.

EU-ministerien keskusteluiden keskiössä on nopeuttaa kumppanuussopimusten käsittelyä ja muistuttaa sovituista kumppanuusprioriteeteista. Prioriteeteissa on määritelty yhteistyön poliittinen kehys, joka ohjaa kunkin kumppanin yksittäisiä kumppanuusneuvotteluja ja asettaa reunaehdot EU:n maksamalle kumppanuustuelle. Eri EU-mailla on erilaisia intressejä: eteläisille jäsenmaille uusi politiikka on mahdollisuus tuoda taloudellista ja yhteiskunnallista vakautta, mukaan lukien työpaikkoja erityisesti Pohjois-Afrikan maihin.

Lisätietoa:

Ulkoministerin diplomaattiavustaja Laila Clyne, puh. 0295 350 492
Lähetystöneuvos Mari Neuvonen, Pohjoisen Afrikan yksikkö, puh. 0295 350 766
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Sivun alkuun