Hyppää sisältöön
Media

Statsminister Marin värd för självständighetsfest för hundratals barn

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.11.2022 9.46
Pressmeddelande
Lapsia juhlimassa Säätytalolla Suomen itsenäisyyttä vuonna 2019.

I år kulminerar festligheterna under självständighetsveckan i den nationella självständighetsfesten för Finlands barn. Statsminister Sanna Marin står värd för barnens fest i Ständerhuset den 7 december. Till festen har bjudits in hundratals tioåringar från olika håll i Finland – två från varje kommun.

I festen deltar 555 barn från 280 kommuner i Finland. De gäster som färdas längst för att delta i festen kommer från Finlands nordligaste kommun Utsjoki.

Den nationella självständighetsfesten för Finlands barn har ordnats tre gånger tidigare, under åren 2017–2019. Under de två senaste åren kunde evenemanget inte ordnas på grund av covid-19-läget. Temat för årets fest är Framtidens skapare.

Festen inleds med att statsminister Marin skakar hand med gästerna och önskar dem välkomna till festen. Efter den officiella delen får gästerna delta i olika programpunkter enligt festens tema. Självständighetsfesten för Finlands barn planeras och genomförs i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund, barnombudsmannens byrå och aktörerna för den nationella barnstrategin.

Den nationella självständighetsfesten för Finlands barn ordnades för första gången för att fira Finlands hundraårsjubileum 2017. Numera är festen en viktig tradition i självständighetsfirandet. Värdar för de tidigare festerna var statsministrarna Juha Sipilä (2017 och 2018) och Antti Rinne (2019).

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, och Aapo Riihimäki, kommunikationsexpert, tfn 050 471 3020, statsrådets kansli

Sivun alkuun