Hyppää sisältöön
Media

Flera förbättringsförslag till lagstiftningen om tillsynen över arbetarskyddet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 4.11.2021 13.27
Pressmeddelande 328

Syftet med de föreslagna lagändringarna om arbetarskyddstillsynen är att effektivisera marknadskontrollen av tekniska anordningar som används i arbetet och att förbättra arbetarskyddsmyndigheternas rätt till information. I fortsättningen ska arbetarskyddsmyndigheten ha en skyldighet att anmäla misstänkta fall av arbetsrelaterad människohandel till polisen. Lagändringarna träder i kraft den 15 november 2021.

Ändringar i fråga om tillsynen över arbetarskyddet har gjorts i lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen. Dessutom har det gjorts ändringar gällande marknadskontroll i lagen om vissa tekniska anordningars överensstämmelse med gällande krav.  

Nya befogenheter i fråga om marknadskontroll av tekniska anordningar

Genom lagändringarna ökar myndigheternas befogenheter när det gäller marknadskontrollen av tekniska anordningar som används i arbetet. Avsikten med de nya befogenheterna är främst att kontrollen av de tekniska anordningar som säljs via näthandeln ska bli effektivare. Det är arbetarskyddsmyndigheterna som är de marknadskontrollmyndigheter som övervakar hur de tekniska anordningar som är avsedda för att användas i arbetet överensstämmer med kraven, och dessa är regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskydd och social- och hälsovårdsministeriet.

De nya befogenheterna är

  •  befogenheten för regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskyddet och för social- och hälsovårdsministeriet att skaffa en teknisk anordning under annan identitet för att kontrollera anordningen.
  • befogenheten för social- och hälsovårdsministeriet att kräva att ett innehåll som gäller en sådan teknisk anordning som medför stor risk ska avlägsnas från ett onlinegränssnitt eller att i sista hand kräva att åtkomsten till onlinegränssnittet ska begränsas.

Lagändringarna i fråga om marknadskontrollen bygger på EU:s marknadskontrollförordning (EU 2019/1020). Genom lagändringarna blir det möjligt att ingripa mera effektivt i situationer där människors liv och hälsa äventyras på grund av att anordningen inte överensstämmer med kraven.  

Arbetarskyddsmyndigheternas anmälningsskyldighet utökas

Genom lagändringen utökas arbetarskyddsmyndigheternas skyldighet att polisanmäla för förundersökning så att även misstänkt arbetsrelaterad människohandel omfattas av anmälningsskyldigheten. Genom att utöka anmälningsskyldigheten vid människohandelsbrott förbättras möjligheterna att utnyttja arbetarskyddsmyndigheternas expertis och att identifiera arbetsrelaterad människohandel i början av brottsprocessen och under processens gång. 

I fortsättningen ska arbetarskyddsmyndigheten också vara skyldig att polisanmäla när den upptäckt att ett förfarande strider mot de EU-bestämmelser om kemikaliesäkerhet som gäller arbetstagarnas hälsa eller säkerhet på arbetsplatsen.

Inkomstregistret ska få användas för tillsyn över arbetsförhållanden

Genom en lagändring utökas också arbetarskyddsmyndigheternas rätt att få sekretessbelagda uppgifter från andra myndigheter. Ändringen innebär att arbetarskyddsmyndigheterna har möjlighet att utnyttja uppgifterna i inkomstregistret även vid tillsynen över arbetsförhållandena på arbetsplatserna. I och med ändringen kan man rikta tillsynen över arbetsförhållandena och utreda enskilda fall effektivare och mer ändamålsenligt. 

Lagändringarna träder i kraft den 15 november 2021. Den 4 november 2021 framställde regeringen att lagarna ska stadfästas. Avsikten är att republikens president ska stadfästa lagarna fredagen den 5 november 2021.

Ytterligare information

Mari Leinonen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 509, fö[email protected]

Sivun alkuun