Hyppää sisältöön
Media

Asetusmuutos: vaalivirkailijoiden rokottaminen voidaan aloittaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.4.2021 17.46
Tiedote

Valtioneuvosto on tehnyt muutoksen asetukseen vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista. Rokotusjärjestystä muutetaan siten, että kesäkuun kuntavaalien kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksen toimittavat vaalivirkailijat voidaan rokottaa koronavirusta vastaan. Toimet vaalivirkailijoiden rokottamiseksi voidaan käynnistää, kun asetus on tullut voimaan.

- Tämä on tärkeä päätös, joka lisää koti- ja laitosäänestyksen terveysturvallisuutta ja parantaa ylipäänsä vaalien terveysturvallisuutta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Tavoitteena on turvata perustuslaillinen oikeus käyttää äänioikeutta niille henkilöille, jotka tartuntatautilääkäri on määrännyt karanteeniin.

Asetusmuutoksella halutaan varmistaa terveysturvallinen äänestäminen. Koti- ja laitosäänestystä hoitavat vaalivirkailijat ottavat vastaan sekä riskiryhmiin kuuluvien että koronavirukselle altistuneiden äänestyksiä. Tavoitteena on myös helpottaa vaalivirkailijoiden rekrytoimista.

Kuntavaalien kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1.6. Koti- ja laitosäänestykset toteutetaan ennakkoäänestyksen aikana 26.5.–8.6. Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta.

Asetusluonnosta ei lähetetty lausuntokierrokselle asian kiireellisyyden vuoksi.

Lisätietoja
osastopäällikkö Johanna Suurpää, p. 050 520 9320, [email protected]
hankepäällikkö Sini Lahdenperä, p. 0295 150 013, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun