Hyppää sisältöön
Media

Brax: Eduskunnan vuoro punnita parlamentarismin vahvistamista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.5.2010 11.00
Tiedote -

- Perustuslain muuttamisen tarkoituksena on lisätä parlamentarismia ja sitä kautta kansanvaltaa, painotti oikeusministeri Tuija Brax tänään perustuslain muuttamista koskevan hallituksen esityksen lähetekeskustelussa eduskunnassa.

- Tavoitteena on jatkaa perustuslain kokonaisuudistuksessa ja sitä edeltäneissä osauudistuksissa omaksuttua linjaa valtiosäännön parlamentaaristen piirteiden vahvistamiseksi. Eduskunnan asemaa ylimpänä valtioelimenä korostetaan ja eduskunnalle vastuunalaisen valtioneuvoston aseman vahvistetaan.

- Esityksellä vahvistetaan myös valtioneuvoston asemaa suhteessa tasavallan presidenttiin kuitenkin siten, että presidentti edelleen säilyttää asemansa merkittävänä valtioelimenä. Presidentti osallistuisi vastaisuudessakin valtiolliseen päätöksentekoon.

Brax hämmästeli sitä, että julkisessa keskustelussa valtioneuvoston vallan kasvattaminen ja parlamentarismin vahvistaminen on asetettu toisinaan vastakkain.
- Näinhän ei ole, vaan hallituksen täytyy nauttia eduskunnan luottamusta. Tämä luottamus on jokaisena hetkenä peruutettavissa.

- Osa julkisuudessa esitetyistä väitteistä ja vihjeistä on vakavia, sillä niiden mukaan eduskunta ei tosiasiassa hoitaisi omaa tehtäväänsä asianmukaisesti, vaan kansanedustajat luottaisivat sokeasti hallitukseen.

- Siitä, että hallituskoalitio nykyään tavallisesti jatkaa koko eduskuntakauden ajan, ei voida päätellä, ettei eduskunta valvoisi valtioneuvoston toimintaa tarkkaan. Kaikki ministerit ja valiokuntien edustajat ovat varmasti havainneet, että valiokuntia kuunnellaan herkällä korvalla, Brax huomautti.

Hän muistutti, että kymmenen vuotta voimassa olleen perustuslain toimivuutta on seurattu sen voimaantulosta lähtien ja ensimmäinen seurantaraportti ilmestyi jo keväällä 2001.
- Nyt tarkistusehdotusta on valmistelu laajapohjaisessa, parlamentaarisessa komiteassa ja ehdotukset perustuvat komitean merkittävän enemmistön yhteisymmärryksessä saavuttamiin ratkaisuihin.

Oikeusministeri Brax korosti, että esitys perustuslain uudistamiseksi on eduskunnan käsissä: - Päätösvalta kuuluu yksin eduskunnalle - vieläpä kahdelle eduskunnalle - ja kansa saa sanoa painavan sanansa kevään eduskuntavaaleissa.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Johanna Hautakorpi, puh. 09 1606 7506

Tuija Brax
Sivun alkuun