Hyppää sisältöön
Media

EU:n ja USA:n välinen sopimus kansainvälisten tilisiirtotietojen luovuttamisesta etenemässä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2010 10.00
Tiedote -

Valtioneuvosto lähetti tänään eduskunnalle tiedoksi EU:n ja Yhdysvaltojen välillä neuvotellun luonnoksen uudeksi ns. TFTP/SWIFT-sopimukseksi, joka koskee kansainvälisten tilisiirtotietojen käsittelyä ja luovuttamista. Kyse on sopimuksesta, joka sallisi näiden tietojen luovuttamisen EU:sta Yhdysvaltoihin terrorismin ja sen rahoituksen torjumiseksi.

Uusi sopimus on tarkoitus hyväksyä ja allekirjoittaa Euroopan unionin neuvostossa mahdollisesti jo kesän aikana. Sopimuksen tekeminen edellyttää lisäksi Euroopan parlamentin suostumusta. Euroopan parlamentti hylkäsi helmikuussa aiemman sopimuksen perusoikeuksiin ja henkilötietojen suojaan vedoten. Tämän vuoksi EU:n ja Yhdysvaltain välillä jo allekirjoitettua sopimusta ei voitu tehdä.

Sopimuksen mukaan tietoja luovutettaisiin Yhdysvaltain valtiovarainministeriön terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelmaa (Terrorist Finance Tracking Program, TFTP) varten.
Sopimuksen tekeminen on tarpeen, jotta tietojen siirtoa voitaisiin jatkaa, sillä maailmanlaajuinen pankkien välinen tiedonsiirtoverkko SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) luopui tämän vuoden alusta EU:n sisäisiä rahansiirtoja koskevien tietojen tallettamisesta Yhdysvaltoihin.

Koska jäljittämisohjelma on auttanut myös EU:ta torjumaan terrorismia Euroopassa, halutaan sopimuksen tekemisellä varmistaa tietojen siirron jatkuminen. Samalla halutaan varmistaa, että tietojen käsittelyssä noudatetaan riittävää tietosuojan tasoa. Riittävä tietosuojan taso on edellytys, jotta henkilötietoja voidaan siirtää EU:n ulkopuolelle.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Leena Rantalankila, puh. 09 1606 7836 tai 040 564 4599

Tuija Brax
Sivun alkuun