Hyppää sisältöön
Media

Suomalaiset ja venäläiset asiantuntijat keskustelevat rajat ylittävien lapsi- ja perheoikeusasioiden hoidosta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.10.2013 8.08
Tiedote -

Rajat ylittävien lapsi- ja perheoikeusasioiden hoitamista käsitellään Suomen ja Venäjän viranomaisten seminaarissa Helsingissä 9.10. lokakuuta. Seminaarissa puhunut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson korosti yhteistyön merkitystä ja piti erityisen tärkeänä sitä, että viranomaiset tuntevat mahdollisimman hyvin toistensa lait ja järjestelmät.

- Viranomaisten suorat yhteydet ja sopimusten yhtenäinen soveltaminen edistävät esimerkiksi lapsikaappaustilanteiden hoitamista olennaisesti. Perhekiistat, joilla on kansainvälinen ulottuvuus, ovat usein erityisen hankalia. Lapsen edun mukaista on, että maiden viranomaiset ilman turhaa viivytystä pystyvät tekemään päätöksiä ja toimeenpanevat niitä näissä vaikeissa asioissa, Henriksson sanoi.

Rajat ylittäviä lapsi- ja perheoikeusasioita hoitavat virkamiehet kokoontuvat nyt ensimmäisen kerran Suomessa sen jälkeen, kun Haagin lapsikaappaussopimus tuli vuoden alusta voimaan Suomen ja Venäjän välillä. Kesäkuun alusta maiden välillä tuli voimaan myös ns. Haagin lastensuojelusopimus.

Seminaarissa käydään läpi tyypillisiä lapsikaappaustapauksia ja niiden hoitamiseen liittyviä menettelyjä. Suomen ja Venäjän välillä on tähän mennessä ollut 2 lapsikaappaustapausta, joihin on sovellettu Haagin lapsikaappaussopimusta. Molemmissa tapauksissa suomalainen tuomioistuin on määrännyt lapsen palautettavaksi Venäjälle.

Suomalaiset ja venäläiset asiantuntijat ovat kuulleet seminaarissa myös Haagin konferenssin edustajaa sopimusten soveltamisen periaatteista ja käytännöistä.

Lisäksi seminaarissa perehdytään lastensuojeluun Suomessa käytännön tasolla ja vieraillaan suomalaisessa lastenkodissa.

Kansainvälisen lapsi- ja perheoikeuden asiantuntijaseminaarin järjestää oikeusministeriö yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Lisätietoja:
hallitusneuvos Merja Norros, puh. 02951 50590

Sivun alkuun