Hyppää sisältöön
Media

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2012 7.00
Tiedote -

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. lokakuuta. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 23. lokakuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 17. - 20. lokakuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjän on esitettävä henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä.

Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 883. Niitä on mm. kunnan- tai kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa. Kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista on tiedot verkkosivuilla www.vaalit.fi. Tietoa saa myös maksuttomasta vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.

Vaalipäivä on sunnuntaina 28. lokakuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9 - 20.

Kunnallisvaaleissa ovat äänioikeutettuja 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset ja ne EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, joilla on kotikunta Suomessa. Muut ulkomaalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan.

Selkokieliset videot äänestämisestä löytyvät verkkosivuilta www.vaalit.fi. Sivuilla on myös tietoa kunnallisvaaleista parillakymmenellä eri kielellä.

Tietoja ennakkoon äänestäneiden määristä

Vaalisivuilla voi seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoon äänestäneiden lukumäärät koko maassa, vaalipiireittäin ja kunnittain päivitetään arkipäivinä noin klo 13, klo 18 ja klo 21. Lauantaina ja sunnuntaina tiedot päivitetään vain klo 17.

Lisätietoja:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128
neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen, puh. 02951 50560
tutkija Anne Rautiainen, puh. 02951 50600
sähköposti: [email protected] (HUOM! Poikkeus: anne.r.rautiainen)

www.vaalit.fi

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun