Hyppää sisältöön
Media

Hallinto- ja erityistuomioistuinten sähköinen asiointipalvelu kerää kiitosta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2018 11.16
Uutinen

Kansalaiset ja yhteisöt ovat voineet hoitaa hallinto- ja erityistuomioistuimissa käsiteltäviä asioitaan sähköisesti kesäkuusta lähtien, kun uusi asiointipalvelu otettiin käyttöön. Käyttäjät ovat ottaneet asiointia helpottavan palvelun hyvin vastaan.

Uusi hallinto- ja erityistuomioistuinten sähköinen asiointipalvelu on saanut paljon positiivista palautetta sen käyttäjiltä, kertoo erityisasiantuntija Sami Aalto.

- Yhteydenottoja palvelun kautta on tullut jo useita satoja. Käyttäjät ovat myös kertoneet palvelun olevan helppokäyttöinen ja selkeä.

Palvelun kautta kansalaiset ja yhteisöt voivat hoitaa kaiken kirjallisen asioinnin, kuten panna vireille valituksen tai hakemuksen, toimittaa asiakirjoja tuomioistuimelle, vastata tuomioistuimen lisäselvityspyyntöihin, esittää kysymyksiä ja vastaanottaa tuomioistuimen päätöksen.

Asiointipalvelu on käytössä hallinto-oikeuksissa, vakuutusoikeudessa, markkinaoikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Palvelu joustavoittaa asiointia

Käyttäjille palvelu tuo helpotusta, sillä asiakirjoja ei enää tarvitse toimittaa paperiasiakirjoina. Lisäksi vältytään asiakirjojen kopioimiselta ja kirjepostin lähettämiseltä. Asiointi nopeutuu, kun tieto ja päätökset kulkevat sähköisesti eikä päätöstä tarvitse hakea postista.

Asiointipalvelu löytyy verkosta osoitteesta https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet, ja sinne kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumista käyttäen joko omilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Tavoitteena on, että asiointipalvelusta tulee ensisijainen kanava asiointiin hallinto- ja erityistuomioistuimissa.

Hallinto- ja erityistuomioistuimet käsittelevät vuosittain noin 30 000 asiaa, joista iso osa koskee yksittäistä kansalaista. Suurimpia asiaryhmiä ovat esimerkiksi maahanmuuttoon, sosiaaliturvaan, verotukseen ja rakentamiseen liittyvät asiat.

Lisätietoja:

Hankejohtaja Tuula Kivari, puh. 029 51 50546, [email protected]

Erityisasiantuntija Sami Aalto, puh. 029 51 50325, [email protected]

[email protected]

Sivun alkuun