Hyppää sisältöön
Media

Hallitus esittää vaalipiirien yhdistämistä vuoden 2015 eduskuntavaaleihin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2012 10.10
Tiedote -

Hallitus esittää vaalipiirien yhdistämistä siten, että Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit yhdistettäisiin uudeksi Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit yhdistettäisiin uudeksi Savo-Karjalan vaalipiiriksi. Yhdistämisten jälkeen vaalipiirejä olisi Manner-Suomessa 12.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja. Nykyistä vaalipiirijakoa noudatettaisiin siten vielä vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.

Uudistuksen tavoitteena on parantaa eduskuntavaalien suhteellisuutta järjestämällä nykyisiä vaalipiirejä tasaisemman suuruisiksi.

Pohjois- Karjalan ja Etelä-Savon vaalipiirit ovat kaikkien pienimpiä vaalipiirejä. Viime eduskuntavaaleissa niistä kummastakin valittiin 6 kansanedustajaa. Pienissä vaalipiireissä kansanedustajan paikkaan tarvitaan suurempi osuus vaalipiirissä annetuista äänistä kuin suurissa vaalipiireissä. Tämän katsotaan asettavan pienten ja suurten vaalipiirien äänestäjät keskenään eriarvoiseen asemaan.

Esityksen mukaisissa uusissa vaalipiireissä niin sanottu piilevä äänikynnys eli edustajanpaikkaan tarvittavien äänten osuus vaalipiirin äänistä alenisi merkittävästi nykyisestä.

Piilevä äänikynnys oli viime eduskuntavaaleissa esimerkiksi Etelä-Savossa 12 prosenttia.
Uusissa yhdistetyissä vaalipiireissä se olisi nykyisen väestötilanteen pohjalta laskettuna alle 6 prosenttia eli samalla tasolla kuin useimmissa muissa vaalipiireissä.

Nykyisen väestötilanteen mukaan uudesta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valittaisiin eduskuntavaaleissa 17 kansanedustajaa ja uudesta Savo-Karjalan vaalipiiristä 16.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen, puh. 02951 50560
sähköposti: [email protected]

Hallituksen esitys löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi


Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun